Onvruchtbaar door vermiste Implanon

Implanon is een veelgebruikt voorbehoedsmiddel dat bij vrouwen onder de huid van de arm geplaatst wordt. Het implantaat wordt in een vetlaagje aangebracht aan de binnenkant van de linkerarm. Implanon geeft een kleine hoeveelheid hormonen af die voorkomen dat de eierstokken een eicel vrijmaken.

Het staafje blijft echter niet altijd netjes op zijn plek zitten. Het staafje ‘zwerft’ dan door het lichaam. Aangezien Implanon gemaakt is van biologisch afbreekbaar plastic, is het staafje niet zichtbaar op scans en daardoor erg moeilijk vindbaar. Doordat het middel 3 jaar beschermt tegen zwangerschap en zelfs tot 5 jaar kan werken, kan dit bij vrouwen met een kinderwens tot problemen leiden. Vrouwen bij wie het implantaat nog aanwezig is in het lichaam, kunnen namelijk niet zwanger raken. Als je al wat ouder bent en te maken hebt met een tikkende biologische klok, is dat natuurlijk allesbehalve prettig.

Kleine kans

Volgens de fabrikant van het product blijft het staafje op zijn plaats doordat zich er een laagje weefsel omheen vormt. Deskundigen op dit gebied erkennen dat het risico erg klein is, maar er zijn vrouwen die hebben ervaren dat het staafje onvindbaar werd nadat het verplaatste in hun lichaam. In sommige gevallen verplaatst het zich slechts enkele centimeters naar boven of beneden in de arm, maar in andere gevallen verdwijnt het ergens in het lichaam. Vaak wordt in deze situatie de keuze gemaakt om het implantaat maar in het lichaam te laten. Een operatieve verwijdering kan pijnlijk en zelfs gevaarlijk zijn.

Voor dertigplussers met een kinderwens is dat natuurlijk wel een probleem. De kans is dan aanwezig dat zij nooit kinderen kunnen krijgen. En juist aan deze groep vrouwen wordt deze vorm van anticonceptie vaak aangeraden, omdat de kans op een snelle zwangerschap na verwijdering van het staafje groter is in vergelijking met vrouwen die de pil slikken en daarmee stoppen.

Implanon controleren

In gevallen waarbij het implantaat kwijtraakt, is het staafje vaak te diep geplaatst in de arm. Je kunt jezelf geruststellen door regelmatig de aanwezigheid te checken: je kunt het namelijk makkelijk voelen in je linkerarm. Mocht je het staafje niet terug kunnen vinden, aarzel dan niet en maak een afspraak met je huisarts voor nader onderzoek.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.