Zwangerschapsverlof berekenen

Inhoudsopgave

Wil je graag de duur van jouw zwangerschapsverlof berekenen? Houd dan rekening met het volgende. Als aanstaande moeder heb je minimaal 16 weken recht op zwangerschapsverlof. Je kunt 4 tot 6 weken voor de uitgerekende datum met verlof gaan, je hebt hierin zelf de keuze wanneer je precies wilt gaan. Als je eerder bevalt dan de uitgerekende datum, gaat het resterende verlof pas tellen vanaf die datum, zodat je toch aan die 16 weken komt. Beval je later, dan gaat de rest van je verlof pas in vanaf de dag dat je kindje geboren is. In dat geval heb je dus langer dan 16 weken verlof. Dus als je een week over tijd bent, dan heb je in totaal 17 weken zwangerschapsverlof.

Zwangerschapsverlof berekenen

Hoe kun je de ingangsdatum van je zwangerschapsverlof het beste berekenen? Stel je kiest ervoor om 4 weken van te voren met verlof. Dan is je laatste werkdag 4 weken voor de uitgerekende datum. Je verlof gaat dan de dag daarna in. De rekentool is dus in dit geval: je uitgerekende datum – 4 weken + 1 dag. Als je uitgerekende datum bijvoorbeeld 12 februari 2013 is, heb je je laatste werkdag dan op 15 januari en gaat je verlof de 16e in.

Als je zwanger bent en je gaat met verlof, heb je tijdens je verlof recht op een uitkering van 100% van je laatst verdiende salaris. Je moet dan wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je hebt een baan;
  • Je hebt een uitkering bij het UWV; dat kan WW, Ziektewet, WIA of Wajong zijn;
  • Je bevalling is binnen 10 weken na het einde van je dienstverband of je recht op een uitkering bij het UWV.

Wil je graag goed voorbereid aan je verlofperiode beginnen? Lees dan hier over andere zaken die je moet regelen als je zwanger bent.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.