Voeding en gewichtstoename tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent, merk je dat je lichaam een behoorlijke verandering ondergaat. De hormonen gieren door je lijf. Je lichaam gaat op een andere manier werken. En dan is er nog de gewichtstoename tijdens de zwangerschap. Het is dus belangrijk dat je tijdens je zwangerschap goed voor jezelf en je lichaam zorgt. Voor je eigen gezondheid en natuurlijk die van je baby.

Gewichtstoename tijdens de zwangerschap

Zwaarder worden vindt niemand leuk. Maar tijdens de zwangerschap is dat natuurlijk een normale zaak. Toch maken veel vrouwen zich zorgen over de gewichtstoename tijdens de zwangerschap. Want wat is een gezonde gewichtstoename? En hoe kun je ervoor zorgen dat je na de bevalling weer teruggaat naar je oude gewicht? Je moet er rekening mee houden dat de toename in gewicht tijdens je zwangerschap meer is dan wat alleen de baby weegt. Je lichaam zal ook meer water, vruchtwater en bloed aanmaken. Dit om een gezonde zwangerschap te bewerkstelligen.

Wat is een normale gewichtstoename tijdens de zwangerschap?

  • Voor een zwangere vrouw met een normaal gewicht (BMI tussen 19.8 en 26) is een gewichtstoename tussen de 12.5 en 17.5 kilo gezond.
  • Is er bij jou sprake van ondergewicht (BMI < 19.8)? Dan mag je tussen de 14 en 20 kilo aankomen.
  • Ben je wat zwaarder (BMI tussen 26 en 29)? Dan moet je ervoor zorgen dat je gewichtstoename tussen de 7.5 en 12.5 kilo ligt.
  • Heb je last van ernstig overgewicht? Dan moet de gewichtstoename nihil zijn: tussen de 0 en 7.5 kilo.

Gezonde voeding tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent heeft je lichaam behoefte aan gezonde voeding. Ook zal je meer voeding nodig hebben. Niet alleen op het gebied van de hoeveelheid calorieën. Je lichaam heeft ook meer ijzer, vocht en eiwitten nodig. Daarnaast is het verstandig om ervoor te zorgen dat je meer calcium, foliumzuur en ijzer binnenkrijgt.

Een gezond voedingspatroon bereik je door gevarieerd te eten en voldoende te drinken. Zo’n 8 tot 10 glazen water per dag is prima. Granen zijn een bron van energie. Denk hierbij aan pasta en muesli. Ook het eten van veel fruit en groente is aan te raden door de hoeveelheid aan vezels. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je veel calcium binnenkrijgt. Zuivelproducten zijn hiervoor zeer geschikt. Denk hierbij aan yoghurt, melk en kaas. Hierdoor krijg je ook voldoende vitamine D binnen. Door het eten van vlees, gevogelte, eieren, tofoe en bonen krijg je genoeg eiwitten, ijzer, foliumzuur en vitamine B binnen.

Dat je meer eet dan normaal tijdens je zwangerschap is niet meer dan normaal. Zolang dit geen extreme vormen aanneemt is er ook geen reden om je al te veel zorgen te maken over je gewichtstoename tijdens de zwangerschap. De meeste vrouwen die normaal gezond eten en voldoende bewegen hebben weinig moeite om na de zwangerschap weer op hun oude gewicht te komen. Lees ook: Afvallen na de bevalling

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.