Vrijen na de bevalling

Na negen maanden zwangerschap en de bevalling kunnen jij en je partner eindelijk genieten van jullie kindje. Voor veel stellen zijn die negen maanden een roerige tijd geweest. Jullie leven stond volledig op zijn kop en ook op het gebied van seks kan er het een en ander veranderd zijn. Seks na de bevalling kan toch weer een beetje ‘nieuw’ aanvoelen. Je lichaam heeft veel veranderingen ondergaan.

De behoefte aan seks tijdens de zwangerschap verschilt per vrouw en ook vaak per trimester. Sommige vrouwen hebben juist meer zin om met hun partner te vrijen, terwijl bij andere vrouwen de behoefte sterk is verminderd. Over het algemeen hebben vrouwen tijdens het tweede trimester van de zwangerschap de meeste zin in seks. Allemaal een kwestie van hormonen. Tijdens het eerste trimester kan het zijn dat je geen zin hebt door de aanhoudende misselijkheid en tijdens het derde trimester kan je groeiende buik je in de weg gaan zitten. Lees ook: seks tijdens de zwangerschap.

Lees ook: 5 dingen die je moet weten over seks tijdens de zwangerschap

Seks na de bevalling kan extra spannend zijn

Maar hoe zit het nu met seks na de bevalling? Als de kraamtijd achter de rug is en jullie aan het nieuwe leventje als ouders gewend zijn, is er wellicht ook weer meer tijd voor elkaar. En voor seks! De eerste keer vrijen na de bevalling kan erg spannend zijn, zowel voor de vrouw als de man. Waarschijnlijk is het even geleden dat je de liefde bedreven hebt. Daarnaast heeft je lichaam opnieuw een verandering doorgemaakt. Dat kan het voor jullie beiden net even wat extra spannend maken.

Op en Top Zwanger

Pijn bij vrijen na de bevalling

Sommige vrouwen hebben last van pijn bij het vrijen na hun bevalling. Zeker wanneer je tijdens de bevalling ingeknipt of ingescheurd bent komt het vaak voor dat seks in de eerste periode na je bevalling pijnlijk is. In de meeste gevallen moet de wond die daardoor ontstaan is binnen 8 weken wel volledig genezen zijn. Wees voorzichtig tijdens deze periode en experimenteer met standjes om te zien wat voor jou het beste voelt.

Als je ingeknipt of gescheurd bent en na langere tijd nog altijd pijn ervaart, is het aan te raden om je huisarts te bezoeken. Je huisarts kan beoordelen of de wond wel goed heelt, of dat er iets aan de hand is.

Vaginale droogheid na je bevalling

Een andere oorzaak van pijn bij het vrijen na de bevalling is vaginale droogheid. Na je bevalling kan er sprake zijn van een verminderde aanmaak van het hormoon oestrogeen. Dit hormoon zorgt onder andere voor seksuele opwinding en het vochtig worden van je vagina. Als je vagina niet vochtig genoeg wordt kan dit tijdens het vrijen een schurend gevoel veroorzaken. Dit is in de meeste gevallen simpel op te lossen door glijmiddel te gebruiken. Zeker de eerste periode is het verstandig om een glijmiddel op waterbasis te gebruiken.

Wanneer kun je weer vrijen na de bevalling?

Hoe kun je je seksleven na de bevalling weer oppakken op een manier die voor jullie beide prettig en aangenaam is? Hierbij enkele tips:

 • Het advies is om zeker drie weken te wachten voordat je de eerste keer seks hebt na de bevalling. Dan is de baarmoedermond volledig gesloten en is er geen kans meer op infectiegevaar
 • Als je hechtingen hebt, wacht dan tot de wond goed genezen is
 • Je hoeft niet meteen echt geslachtsgemeenschap te hebben; je kunt ook op andere manieren genieten van elkaar. Een orgasme door middel van vingeren of orale seks kan ook al heel fijn zijn. Wil je wel all the way gaan, bouw de vrijpartij dan voorzichtig op. Besteed veel aandacht aan elkaar door bijvoorbeeld een extra lang voorspel. Zorg sowieso voor een ontspannen en rustige sfeer en vrij op een gunstig tijdstip (bijvoorbeeld als de baby net slaapt)
 • Gebruik de eerste keer een glijmiddel; door de spanning of door de hormonen bij het geven van borstvoeding kan je vagina een beetje droog zijn waardoor penetratie pijnlijk kan zijn.
 • Verleid je partner als je zin hebt. Wellicht vindt hij het ook spannend en weet hij niet hoe je te benaderen. Daarnaast heeft hij de bevalling meegemaakt en jouw vagina op een andere manier gezien. Praat er in ieder geval over met elkaar
 • Als je een eerste keer een orgasme hebt na de bevalling, kan dat anders aanvoelen dan voorheen; je baarmoeder is nog erg gevoelig en klaarkomen kan een beetje pijnlijk zijn. Dit is vrij normaal en zal na verloop van tijd weer weggaan

Je zult zelf het beste aanvoelen wanneer je weer toe bent aan seks na de bevalling. Als het echter langer dan een paar maanden duurt, is het wel aan te raden om er echt moeite voor te doen. Praat erover met je partner of desnoods met je huisarts. Voor jullie relatie is het belangrijk dat ook dat aspect weer terugkomt. Jullie zijn immers meer dan alleen moeder en vader!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

One reply on “Vrijen na de bevalling”

 • Ella
  6 januari 2018 at 15:40

  Bedankt voor de informatie, ik heb gehoord dat het ook heel goed is om de spieren van je bekkenbodem te gaan trainen, daardoor zou je al snel weer zin in vrijen krijgen.