Wanneer kun je een zwangerschapstest uitvoeren

Als je zwanger wilt worden, kun je vaak niet wachten totdat je een zwangerschapstest kunt doen. Maar vanaf wanneer kun je dat eigenlijk? Dat hangt af van je ovulatie. Als je onbeschermde seks hebt gehad rondom de periode dat je ovuleert, is de kans op een zwangerschap aanwezig. Als je niet weet wanneer je ovulatie heeft plaatsgevonden, moet je teruggaan naar je laatste menstruatie. Als je een regelmatige cyclus hebt van 28 dagen, dan vindt de ovulatie op de helft van je cyclus plaats: 2 weken voordat je gaat menstrueren. Vanaf de dag dat je ongesteld zou moeten worden, kun je al een test doen. Deze is dan redelijk betrouwbaar. Kun je niet wachten tot dat moment en wil je eerder zekerheid? Sommige testen (Predictor, Clearblue Digital en Sensitest) zijn uiterst gevoelig en kunnen een eventuele zwangerschap al eerder vaststellen.

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Een zwangerschapstest meet de hoeveelheid HCG in je urine, het zogenaamde zwangerschapshormoon. HCG (Humaan choriongonadotrofine) is een hormoon dat tijdens een zwangerschap door de placenta wordt geproduceerd. Vanaf de innesteling gaat het chorion (één van de drie vruchtvliezen van embryonale herkomst) HCG produceren.

Wanneer is een zwangerschapstest het meest betrouwbaar?

Zwangerschapstesten zijn over het algemeen zeer betrouwbaar. Toch kan het voorkomen dat een test in het geval van een zwangerschap eerste instantie een negatief resultaat geeft en een paar dagen later een positief resultaat. De reden hiervan is dat je lichaam nog niet genoeg hormonen (HCG) aanmaakt, waardoor het niet te meten is. Vaak is dit het geval als je te vroeg test. Het is ook nooit een verkeerd idee om een zwangerschapstest meer dan één keer uit te voeren.

Doe de zwangerschapstest meteen als je ’s ochtends wakker wordt

Het beste is om een zwangerschapstest met ochtendurine uit te voeren; dit is altijd het meest geconcentreerd en zorgt daardoor voor het meest betrouwbare resultaat. Als je de test later op de dag gaat uitvoeren, zorg dan ervoor dat je niet teveel gedronken hebt. Hierdoor wordt je urine namelijk verdund.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.