Prenatale depressie tijdens de zwangerschap

De term postnatale depressie hoor je vaak vallen. Maar zo’n 1 op de 8 vrouwen heeft tijdens de zwangerschap al last van depressieve gevoelens. In dit geval spreek je van een prenatale depressie. Exacte cijfers zijn echter niet bekend, het is een beetje een taboe. Als zwangere vrouw hoor je blij en dolgelukkig te zijn met je zwangerschap. Je moet op een roze wolk zitten en genieten van de ontwikkelingen van de baby in je buik en alle aandacht die je vanuit je omgeving krijgt. Maar wat als dat niet het geval is en je moeilijk kunt genieten van je zwangerschap? Welke vrouw durft dat nu openlijk te uiten?

Depressie tijdens de zwangerschap

Een prenatale depressie valt te omschrijven als een depressieve stoornis die voorkomt tijdens en gerelateerd is aan de zwangerschap. Mogelijke oorzaken zijn de snelle hormonale veranderingen; deze hebben een bepaalde impact op de hersenen van de vrouw. Het chemische evenwicht kan verstoord worden en zo leiden tot gevoelens van angst, nervositeit of depressie. Ook zie je vaak dat de stress van het zwanger zijn een grote rol speelt in het ontwikkelen van depressieve gevoelens.

Het is lastig om de diagnose prenatale depressie vast te stellen. De symptomen van deze stoornis tonen veel overeenkomsten met de algemene zwangerschapskwaaltjes waar bijna elke vrouw tijdens haar zwangerschap wel een last van heeft. Hierbij moet je denken aan vermoeidheid en stemmingswisselingen. Als je met deze klachten naar je arts of verloskundige gaat, worden de normale hormonale schommelingen vaak als oorzaak gezien.

Zoek hulp bij een prenatale depressie

Als je deze klachten tijdens je zwangerschap ervaart, is het belangrijk om er niet al te lang mee te blijven lopen. Als een prenatale depressie niet behandeld wordt, kan het later vaak overgaan in een postnatale depressie. Ook bestaat er een risico dat je niet goed voor je zelf zorgt in de belangrijke periode van je leven en noodzakelijke controles aan je voorbij laat gaan.

Als je in het begin van je zwangerschap last hebt van wisselingen in je stemming en van twijfels en vermoeidheid, is dat vrij normaal. Het hoort er gewoon bij. Maar als je in de laatste drie maanden van je zwangerschap last hebt van deze klachten, trek dan aan de bel en zorg ervoor dat je hulp krijgt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.