Chocolade tijdens de zwangerschap goed voor mama en de baby

Wie is er nu niet dol op een lekker stukje chocolade? Voor veel vrouwen geldt het als de hemel op aarde. Zeker als de hormonen flink tekeer gaan tijdens de maandelijkse periode en de zwangerschap. Maar hoe zit het nu met het eten van chocolade tijdens de zwangerschap? Is het goed voor de aanstaande mama? En voor de baby?

Flavonoïden

Flavonoïden komen vooral voor in geneeskrachtige kruiden, fruit, groenten, zaden, noten en op planten gebaseerde dranken zoals thee en wijn. Zo komen ze veel voor in bosbessen, maar ook in bloemen, vruchten, bessen en groenten. Maar ook in cacao en dus ook in chocolade. Uit onderzoek blijkt dat ongeacht de hoeveelheid flavonoïden er in een voedingsmiddel zit, het sowieso een positief effect heeft op de bloedsomloop en dus ook op de gezondheid.

Chocolade tijdens de zwangerschap

Ook zwangere vrouwen hebben baat bij het eten van chocolade tijdens de zwangerschap. Het dagelijks eten van slechts een klein stukje chocolade in de zwangerschap elke zoude bloedsomloop van het ongeboren kind kunnen verbeteren. Ook kan het risico op het ontwikkelen van pre-eclampsie kleiner zijn. Pre-eclampsie is een ernstige aandoening tijdens de zwangerschap waarbij de vrouw plotseling een gevaarlijk hoge bloeddruk ontwikkelt. Deze resultaten hielden aan ongeacht het aanwezige niveau van flavonoïden in de chocolade. Zoals hierboven genoemd, blijken flavonoïden een gunstig effect te hebben op de gezondheid.

Onderzoek naar chocolade tijdens de zwangerschap

Een recent onderzoek leverde overigens geen keihard bewijs op dat het eten van chocolade tijdens de zwangerschap de bloedsomloop van zowel de zwangere vrouw als de baby verbetert. De resultaten suggereren dat een regelmatig kleine consumptie van pure chocolade in het eerste trimester van de zwangerschap het functioneren van de placenta kan verbeteren.

Flavonoïden van nature aanwezig zijn in grote hoeveelheden onbewerkte cacao. Echter, ze hebben een enigszins bittere smaak en enkele technieken die worden gebruikt om de natuurlijke cacao om te zetten in smakelijke cacaopoeder of chocolade kunnen leiden tot een significant verlies van flavonoïden, aldus experts. Voor consumenten is het lastig in te schatten hoeveel flavonoïden er nu in het begeerde stukje chocolade zitten.

Naar aanleiding hiervan besloten de onderzoekers te kijken of het aanwezige Nivea flavonoïden een effect had op de zwangerschappen van zo’n 130 vrouwen. De deelnemende vrouwen waren 11-14 weken zwanger. Ze moesten elke dag een klein stukje chocolade teen, zo’n 30 gram en dat gedurende 12 weken. Bij de helft van de vrouwen was het niveau aan flavonoïden laag en bij de andere helft was dit niveau hoog. De vrouwen werden gevolgd totdat ze bevallen waren.

Resultaten van het onderzoek

Ongeacht de soort chocolade dat de zwangere vrouwen gegeten hadden, bleek het risico op pre-eclampsie en een hoge bloeddruk even hoog te zijn. Ook het gewicht van de placenta en het geboortegewicht was gelijk in beide groepen. Hetzelfde geldt voor de bloedsomloop in de placenta en bij het ongeboren kind. Het aanwezige niveau flavonoïden maakte geen verschil. Maar toch blijkt het eten van een kleine hoeveelheid chocolade elke dag een gunstig effect te hebben op de bloedsomloop en dus op de gezondheid. Hoe zit dat dan? Blijkbaar is er iets buiten de flavonoïden in chocolade wat de gezondheid tijdens de zwangerschap verbetert. Het zou niet verkeerd zijn om uit te zoeken wat dat dan precies is. Het verbetert immers de gezondheid van de moeder en de baby.

Overdrijf niet met chocolade

Uiteraard is het nu niet de bedoeling dat alle zwangere vrouwen massaal aan de chocolade gaan. Het eten ervan moet wel binnen het redelijke blijven. Chocolade bevat nu eenmaal veel calorieën en als zwangere vrouw kun je dan teveel aankomen in gewicht. Het advies is om dagelijks zo’n 30 gram chocolade te eten; een paar hapjes dus. Een gezonde voeding tijdens je zwangerschap is belangrijk voor de gezondheid van je kindje.

Overigens zijn er nog genoeg andere voedingsstoffen die zwangere vrouwen niet moeten vergeten. Denk hierbij aan foliumzuur, eiwitten, calcium en ijzer.
Conclusie: geniet af en toe van een lekker stukje chocolade tijdens de zwangerschap. Het is helaas geen garantie voor een gezonde zwangerschap, maar het is lekker en kan geen kwaad zolang je er niet te veel van eet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.