Het HELLP syndroom

Het HELLP-syndroom is een complicatie die soms bij een zwangerschap optreedt. HELLP staat voor Hemolysis Elevated Liver enzymes and Low Platelets (hemolyse, verhoogde leverenzymen, en weinig bloedplaatjes). Dit betekent afbraak van rode bloedcellen, een gestoorde leverfunctie en een tekort aan bloedplaatjes. HELLP is een zwangerschapscomplicatie die meestal pas na de 22-24e week van de zwangerschap ontstaat. In sommige gevallen gaat een pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) over in HELLP. In andere gevallen ontstaat HELLP plotseling uit een gezonde zwangerschap. De kritieke periode is tot 48 uur na de bevalling.

De aandoening komt naar schatting voor bij ongeveer 1 op de 300 zwangerschappen; relatief vaker bij vrouwen die een eerste kind verwachten of die volgend kind krijgen bij een andere man. HELLP is alleen door bloedonderzoek vast te stellen.

Wat zijn de symptomen van het HELLP-syndroom?

HELLP is een ernstige complicatie waarbij een hoge bloeddruk een rol spelt. Je kunt last krijgen van diverse klachten zoals hoofdpijn en problemen met kijken. Je kunt sterretjes en lichtflitsen zien en soms valt er een stuk van je zicht zelfs helemaal weg. Daarnaast kun je last krijgen van een tintelend gevoel in je vingers en heb je het gevoel dat er een strakke band bovenin je buik zit. Dit kan pijnlijk aanvoelen. Ook kan het zijn dat je erg misselijk bent en moet overgeven. Al met al kun je je flink beroerd voelen. De klachten hoeven overigens niet allemaal even duidelijk aanwezig te zijn.

De gevolgen van het HELLP-syndroom kunnen ernstig zijn, zeker als het niet op tijd ontdekt wordt. Het kan leiden tot de dood van het ongeboren kind en ook voor de moeder kan het levensbedreigend zijn. Als bij jou het syndroom is vastgesteld, gaan jij en je partner een spannende en moeilijke tijd tegemoet. Het is een periode van wachten, spanning, onzekerheid en ongerustheid. Stel je vragen aan je verloskundige of je arts. Zekerheid zul je helaas niet krijgen, maar wel duidelijkheid met betrekking tot wat je allemaal kunt verwachten.

Is er een behandeling voor HELLP?

Als bij jou de diagnose HELLP is vastgesteld, zul je worden opgenomen in het ziekenhuis. Je zult bedrust voorgeschreven krijgen. Niet omdat de bloeddruk hierdoor zal dalen, maar omdat alle energie dan ten goede van de ongeboren baby komt. En het lichaam van de moeder komt zo ook tot rust. Daarnaast zul je medicijnen moeten slikken om de bloeddruk te verlagen. Vaak is het ook noodzakelijk dat de baby eerder geboren wordt door middel van een keizersnede of door de bevalling te gaan inleiden. Er is geen medicijn of dieet dat het HELLP-syndroom kan genezen of voorkomen. De oorzaak van het ontstaan van het syndroom ligt bij de placenta en bevallen is de enige optie om het te stoppen.

Als je in een zwangerschap het HELLP-syndroom hebt ontwikkeld, is de kans groter dat je er bij een volgende zwangerschap weer last van krijgt. De ernst ervan kan echter niet worden voorspeld.
Als je tijdens je zwangerschap het HELLP-syndroom hebt ontwikkeld, is nazorg erg belangrijk. Het heeft een enorme invloed op het leven van de vrouw en haar gezin. Lichamelijke klachten kunnen nog een jaar aanhouden en psychische klachten zelfs langer. De klachten, bedrust, een vroeggeboorte en eventueel een doodgeboorte van je kindje laten natuurlijk een diepe indruk achter.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.