Je baby kalmeren met zingen helpt beter dan praten

Als je baby overstuur is zal je eerste ingeving meestal zijn om zachtjes tegen je baby te gaan praten. Dit natuurlijk in de hoop dat je je kindje hiermee kalmeert. De resultaten van nieuw onderzoek tonen echter aan dat zingen effectiever is dan praten als je je baby weer rustig wilt krijgen. Baby’s blijven langer rustig bij het horen van muziek. Het blijkt dat bij het horen van een herkenbare melodie baby’s langer rustiger blijven dan wanneer er alleen tegen ze gepraat wordt.

Muziek beïnvloedt ook jouw baby

Muziek kan een grote invloed op je stemming hebben. Bij de meeste mensen tenminste. Treurige muziek kan je in een melancholische stemming brengen, rustige muziek kan je helpen om te ontspannen. Een lekker knallend nummer (in welk genre dan ook) kan je het gevoel geven dat je heel de wereld aan kan.

Vanwege de fysieke beperkingen van je baby is hij of zij meestal niet in staat om lekker mee te gaan zitten trommelen op het ritme. Dat wil echter niet zeggen dat de muziek geen grote invloed op ze kan hebben.

Het doel van het Canadese onderzoek was om te achterhalen welk effect verschillende soorten geluiden op baby’s hebben op emotioneel vlak. In het onderzoek werden 30 baby’s van tussen de 6 en 9 maanden oud onderzocht, waarbij zij werden ‘onderworpen’ aan twee experimenten.

In het eerste experiment kregen de baby’s in het Turks pratende mensen te horen. Er werd voor Turks gekozen om de herkenning van stem, klank en taal zo veel mogelijk uit te sluiten. Daarnaast kregen de kinderen ook Turkse muziek te horen. De opnamen werden afgespeeld tot de kinderen aanstalten maakten om te gaan huilen.

In het tweede experiment kreeg een tweede groep baby’s gezang en gepraat van hun moeder in het Frans te horen. Frans is de meest gesproken taal in de provincie Quebec, waar dit onderzoek werd gedaan.

Baby’s blijven langer rustig bij het horen van muziek

De onderzoekers constateerden dat de baby’s bij het horen van de Turkse muziek gemiddeld 9 minuten rustig bleven. Bij het horen van pratende mensen bleven ze slechts 4 minuten kalm. Hierbij maakt het niet uit of mensen op normale toon spraken, of op de toon die we normaal gesproken tegen baby’s aanslaan.

De verschillen tussen de eerste en de tweede test waren verwaarloosbaar. Ook in de tweede test bleven de baby’s ruim twee keer langer rustig bij het horen van gezang. Er kan dus geconcludeerd worden dat gezang veel meer een kalmerende werking op baby’s heeft dan gebrabbel.

Probeer het eens met muziek als je je baby niet rustig krijgt

Ouders kiezen vaak de verkeerde methode kiezen om hun kindje te kalmeren. Wanneer pogingen om hun kindje te kalmeren niet of averechts werken, leidt dat bij de ouders tot frustraties. In het ergste geval leidt dit weer tot verwaarlozing of zelfs mishandeling van de baby. Marieve Corbeil, één van de verantwoordelijke onderzoekers, onderstreept hiermee het belang van dit onderzoek.

Het kan dus in ieder geval geen kwaad om het eens met zingen te proberen als je moeite hebt om je baby te kalmeren. Mocht je bang zijn dat jouw gezang op zichzelf al kindermishandeling is, dan is muziek opzetten ook een optie.

Lees ook: Hoe kun je je huilende baby kalmeren?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.