Zwangerschapssymptomen

Vraag je je af of je misschien zwanger bent? De enige manier om hier zeker van te zijn, is door het doen van een zwangerschapstest. Er zijn echter enkele herkenbare zwangerschapssymptomen, die erop kunnen wijzen dat je misschien zwanger bent. In dit artikel beschrijven we de meest voorkomende en ook een paar zeldzamere zwangerschapssymptomen. Als je ‘last’ hebt van één of meer van deze symptomen kan het misschien geen kwaad om eens een test te doen.

Krijgen alle vrouwen te maken met vroege zwangerschapssymptomen?

Iedere vrouw is verschillend. Dit geldt dus ook voor de ervaringen als het gaat om de zwangerschap. Niet iedere vrouw heeft dezelfde symptomen als het gaat om de zwangerschap. Het komt zelfs vaak voor dat een vrouw bij haar tweede zwangerschap totaal verschillende zwangerschapssymptomen ervaart dan bij de eerste zwangerschap.

Aangezien de meeste vroege symptomen van zwangerschap erg veel lijken op de symptomen bij een menstruatie of opkomende menstruatie, herkennen veel vrouwen niet direct de beginnende zwangerschapssymptomen. Sterker nog, sommige vrouwen merken pas heel laat dat ze zwanger zijn.

Veel voorkomende zwangerschapssymptomen

Een aantal dagen na de bevruchting hecht de eicel zich aan de baarmoeder. Dit kan leiden tot één van de eerste zwangerschapssymptomen; kramp en implantatie bloeding. Dit symptoom kan optreden ergens tussen de zesde en twaalfde dag, nadat de eicel is bevrucht. Deze krampen lijken erg veel op menstruatiepijn, waardoor sommige vrouwen zich makkelijk vergissen als ze beginnen te bloeden. Zij denken dat dit het begin is van de menstruatie. De bloedingen en krampen zijn echter gering.

Naast het bloeden kan een vrouw een witte, melkachtige, afscheiding uit haat vagina opmerken. Dit heeft betrekking op de verdikking van de vagina wanden, dat vrijwel direct na de bevruchting plaatsvindt. Deze afscheiding, die gedurende de zwangerschap kan aanhouden, is onschadelijk en heeft verder geen behandeling nodig. Als er echter een geur samenhangt met deze afscheiding en het gepaard gaat met een jeukerig gevoel, kunt u het beste wel even uw arts raadplegen. Deze kan voor de zekerheid controleren of er geen sprake is van bijvoorbeeld een bacteriële infectie.

Borstveranderingen

Het veranderen van uw borsten is ook een typisch geval van een vroegtijdig zwangerschapssymptoom. Na de bevruchting veranderen de hormoonspiegels van een vrouw drastisch. Door deze plotselinge verandering, kan het zijn dat de borsten opgezwollen en/of gevoelig aanvoelen. Daarnaast kan het zijn dat de borsten voller en zwaarder lijken en al gevoelig kunnen zijn bij een kleine aanraking. Het gebied rond de tepels kan daarnaast ook donkerder worden. Er zijn ook andere oorzaken die veranderingen van de borsten kunnen veroorzaken. Houdt er echter rekening mee dat als de veranderingen te maken hebben met een vroege zwangerschap, het enkele weken kan duren voordat het lichaam gewend is aan deze nieuwe hormoonspiegels. Als het lichaam eenmaal gewend is, zullen de gevoelige borsten afnemen.

Vermoeidheid

Het is erg normaal dat je je tijdens de zwangerschap ontzettend vermoeid voelt. Dit verschijnsel treedt al vroeg tijdens de zwangerschap op. Een vrouw kan zich al vermoeid voelen vanaf de eerste week na de bevruchting. Dit heeft te maken met een hoge mate van een hormoon genaamd progesteron. Andere oorzaken kunnen zijn: lagere niveaus van de bloedsuikerspiegel, lagere bloeddruk en een boost in de bloedproductie. Als de vermoeidheid een gevolg is van de zwangerschap, dan is het belangrijk om zoveel mogelijk rust te nemen. Het eten van voeding dat rijk is aan eiwitten en ijzer kan de vermoeidheid compenseren.

Misselijkheid (ochtend misselijkheid)

Ochtendmisselijkheid is een erg bekend en veel voorkomend zwangerschapssymptoom. Niet iedere zwangere vrouw heeft hier echter last van. De verhoging in de hormoonspiegels van een vrouw kunnen ervoor zorgen dat de spijsvertering wordt vertraagd. Dit draagt bij aan de misselijkheid, meestal ochtendmisselijkheid. De misselijkheid kan echter op ieder moment van de dag optreden.

Ook kunnen sommige vrouwen hunkeren naar bepaald eten, of kunnen ze juist bepaalde voedingsmiddelen niet uitstaan. Dit heeft ook alles te maken met de hormonale veranderingen. Het effect kan zelfs zo erg zijn dat een vrouw al misselijk wordt bij het denken aan haar lievelingseten.

Deze voedsel aversies kunnen de gehele zwangerschap aanhouden. Gelukkig nemen de symptomen bij de meeste vrouwen af in de 13e of 14e week van de zwangerschap.

In de tussentijd is het belangrijk om zo gezond mogelijk te eten, zodat de te ontwikkelen baby de essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Je kunt je dokter raadplegen voor advies omtrent je voeding.

Gemiste menstruatie

Het meest voor de hand liggende vroege zwangerschapssymptoom is het missen van de menstruatie. Met andere woorden; het niet ongesteld worden. Het niet ongesteld worden heeft echter niet altijd te maken met een eventuele zwangerschap.

Ook kunnen vrouwen sommige bloedingen ervaren tijdens de zwangerschap. Als er een bloeding optreedt tijdens je zwangerschap, neem dan direct contact op met je huisarts. Het is namelijk belangrijk om te weten wanneer een bloeding normaal is en wanneer er sprake is van een noodsituatie.

Zoals gezegd zijn er andere redenen dan een zwangerschap, wanneer je niet ongesteld wordt. Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat je veel gewicht bent verloren of juist bent aangekomen. Hormonale problemen, stress of vermoeidheid zijn andere mogelijkheden voor het missen van een menstruatie. Sommige vrouwen worden niet ongesteld als ze stoppen met de pil. Als je toch twijfelt aan een eventuele zwangerschap, kun je natuurlijk altijd een zwangerschapstest doen.

Andere zwangerschapssymptomen

Aangezien een zwangerschap veranderingen veroorzaakt in je hormoonspiegels, kunnen er ook andere zwangerschapssymptomen optreden. Enkele voorbeelden zijn:

Vaak plassen

Voor veel vrouwen begint dit rond de zesde of achtste week na de bevruchting. Dit kan echter ook veroorzaakt worden door een infectie aan de urinewegen, diabetes of overmatig gebruik van diuretica. Als je zwanger bent heeft dit met name te maken door de hormonale veranderingen. Soms heb je ook last van ongewild urineverlies.

Constipatie

Tijdens de zwangerschap kunnen hogere niveaus van het progesteron hormoon constipatie veroorzaken. Progesteron zorgt er voor dat voedsel minder snel door je darmen wordt vervoerd. Om dit probleem te verlichten, is het belangrijk om veel water te drinken, oefeningen te doen en voldoende vezelrijke voedingsmiddelen te eten.

Stemmingswisselingen

Deze komen met name voor tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. Stemmingswisselingen hebben ook te maken met hormonale veranderingen
Hoofdpijn en rugpijn. Veel zwangere vrouwen klagen over milde hoofdpijnen en andere verschijnselen, zoals chronische rugpijn.

Duizeligheid en flauwvallen

Dit kan een oorzaak zijn van een verwijding van de bloedvaten, een lagere bloeddruk en een lagere bloedsuikerspiegel.

Een zwangere vrouw kan alle bovengenoemde symptomen ervaren, maar ook enkele of zelfs geen van deze symptomen. Kortom, als je last hebt van meerdere van de genoemde symptomen wil dit niet automatisch zeggen dat je zwanger bent. Andersom kan je ook geen van de genoemde symptomen ervaren en toch zwanger zijn. Een zwangerschapstest doen is altijd een goed idee als je het vermoeden hebt dat je wel eens zwanger kunt zijn.

Ben je zwanger, dan kunnen sommige van de zwangerschapssymptomen behoorlijk vervelend zijn. Houden de klachten lang aan, of worden ze ernstiger, vraag dan altijd om advies bij je huisarts.

Sommige zwangerschapskwaaltjes zijn erger dan andere, lees ook: de 7 meest gênante zwangerschapskwaaltjes.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.