Afhankelijk van hoe je je voelt, kun je in principe je gehele zwangerschap door sporten, bijvoorbeeld bij Basic-Fit. In het begin kun je waarschijnlijk intensievere workouts aan dan wanneer je het einde nadert maar het kan zeker. Wel is het zo dat wanneer je nooit eerder een bepaald soort sport hebt beoefend en je ineens gaat starten hiermee tijdens je zwangerschap, dat je niet weet hoe je lichaam hierop gaat reageren. Dus is het belangrijk dat je hiermee uitkijkt en je het je lichaam niet te zwaar maakt. Het is ook belangrijk om rekening te houden met dat je alleen iets moet doen wanneer het goed voelt. Als iets te zwaar is moet je daar een grens aangeven en ermee stoppen of het jezelf in ieder geval minder zwaar maken. Je moet immers niet alleen meer voor jezelf denken maar ook voor het kind in je buik. Dit kan een moeilijke opgave zijn, maar het is zeker mogelijk.

Welke sporten je mag doen

Dus in principe kun je alles nog doen mits het niet te zwaar voor je wordt. Wanneer je gewoon meer beweging wilt, kun je lekker gaan wandelen, een rondje gaan fietsen of je kunt gaan zwemmen. Dat laatste is erg rustgevend en je kunt zowel binnen als buiten zwemmen afhankelijk van de weersomstandigheden. Wanneer je bijvoorbeeld naar de sportschool wilt gaan en je doet aan krachttraining wordt het aangeraden om wat minder gewicht te pakken dan dat je normaal doet. Je lichaamstemperatuur mag namelijk niet al te hoog worden. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te eten zodat je je nooit zwak voelt. Ook is het drinken van genoeg water erg belangrijk om gehydrateerd te blijven tijdens een workout. Niet alleen tijdens een workout, maar ook zonder sporten zijn deze twee factoren belangrijk om aan te blijven houden. Er zijn wel een aantal dingen die je beter kunt vermijden om te doen tijdens een workout als je zwanger bent.

Wat je beter kunt vermijden

Er lopen in alle basic-fit sportscholen altijd trainers rond die je te allen tijde advies kunnen geven over wat je wel en niet kunt doen tijdens een zwangerschap. Vaak weten zij wel wat te doen. Het is handig om impulsieve bewegingen zoals draaien te vermijden omdat je gewrichten en bepaalde banden in je lichaam meer kwetsbaar zijn tijdens je zwangerschap. Deze kun je dan sneller bezeren en blessures oplopen. Dit wil je natuurlijk voorkomen, dus is het belangrijk om voorzichtig te doen. Ook is het beter om bepaalde sporten waarbij je makkelijk kunt vallen te vermijden, omdat je dan meer risico loopt voor je kindje.

Voordelen van sporten tijdens de zwangerschap

Niet alleen verbetert het je uithoudingsvermogen als je bijvoorbeeld gaat zwemmen, je krijgt dus een betere conditie wat ook beter is voor de bevalling. Je krijgt ook de kans om bepaalde spiergroepen te trainen die ook kunnen helpen bij het bevallen. Wanneer je bijvoorbeeld yoga of pilates gaat doen die gefocust zijn voor zwangere vrouwen krijg je meer rust in je hoofd en oefeningen die helpen bij het versterken van de spieren in je bekkenbodem. Blijf dus vooral lekker sporten.