5 dingen die je moet weten over sex tijdens de zwangerschap

Seks tijdens de zwangerschap is voor veel stellen een lastig punt. Gedurende het eerste trimester van de zwangerschap zal met name bij de vrouw het libido in veel gevallen wat lager liggen door zwangerschapskwaaltjes als misselijkheid. Zodra deze achter de rug zijn kan het libido weer op het oude niveau komen. Sommige vrouwen krijgen zelfs meer zin in seks dan normaal.

Merkt de foetus er iets van?

Toch hebben veel koppels er moeite mee. Velen vragen zich af of het kindje er iets van merkt. Het antwoord hierop is alvast “Nee”. De baby zal hier niets van merken. Je hoeft dus niet bang te zijn dat het kindje zijn of haar eerste jeugdtrauma al oploopt voor het goed en wel geboren is.

Kan seks tijdens de zwangerschap kwaad?

In bijna alle gevallen is er helemaal niets op tegen om te vrijen tijdens de zwangerschap. Sterker nog, de ontspanning, beweging en het plezier dat je in bed beleeft zullen je alleen maar goed doen. Sommige artsen raden het ook zelfs aan om seks te hebben als de uitgerekende datum nabij of verstreken is. Bepaalde hormonen in sperma kunnen helpen om de weeën op gang te brengen. Tenzij…

Eén van de weinige situaties waarbij je beter geen seks van hebben tijdens de zwangerschap is bij een verhoogd risico op vroeggeboorte. Zoals gezegd bevat sperma hormonen die weeën op kunnen wekken. Als je om wat voor reden dan ook meer risico loopt op vroeggeboorte wil je dit natuurlijk niet. Natuurlijk kan je elkaar zonder risico op andere manieren verwennen.

Zijn er posities die je moet vermijden?

In principe zijn er geen posities die je beter niet kunt doen. Je hoeft niet bang te zijn dat je de baby plet. Wel zal het ene standje prettiger voelen dan het andere. Doe vooral wat fijn voelt.

Geen zin in seks

Hoewel veel vrouwen vooral gedurende het tweede trimester juist veel zin hebben is dit echt niet voor iedereen het geval. Bij sommige vrouwen krijgen juist hormonen als prolcatine de overhand, wat kan zorgen voor een verminderd libido. Ook tijdens het derde trimester zijn er grote verschillen. Sommige vrouwen zijn niet te stoppen, anderen hebben juist helemaal geen zin in seks meer doordat ze zich niet erg sexy voelen. Kortom, iedere vrouw is anders, ook tijdens de zwangerschap.

Schaam je je voor je lichaam? Niet doen!

Heb je wel zin, maar voel je schaamte tegenover je partner? Praat er dan samen over. Veel mannen vinden hun vrouw tijdens haar zwangerschap juist mooier dan ooit! Daarnaast kan de dikke buik juist zorgen voor meer creativiteit in bed. Je zal opnieuw uit moeten vinden wat prettig voelt voor beide partners. Je veranderende lichaam zal vaak juist meer spanning opwekken.

Zwangerschapslingerie

Zoals gezegd zal je man zich nog meer tot je aangetrokken voelen dan normaal. Wil je hier nog een schepje bovenop doen? Verschillende winkels bieden tegenwoordig lingerie aan die je zwangere lichaam nog mooier uit doet komen. Wees extra voorzichtig bij wisselende contacten

Ben je zwanger en heb je wisselende sekscontacten? Wees dan echt heel voorzichtig. Ook condooms kunnen geen 100% bescherming bieden tegen SOA’s. Bij aandoeningen als gonorroe en chlamydia kan de baby tijdens de bevalling ook besmet raken. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor je kindje.

Vragen?

Heb je vragen over seks tijdens de zwangerschap? Voel je dan vooral niet bezwaard om ze aan je verloskundige of huisarts te stellen. Aangezien je zwanger bent zal hij of zij toch al het vermoeden hebben dat je seksueel actief bent. Niets om je voor te schamen! Natuurlijk kan je ook hieronder een berichtje achterlaten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.