Lichamelijk herstel na een keizersnede

Hoe je na een keizersnede herstelt, zal per vrouw verschillen. Vaak hangt het af hoe goed je je voelde ten tijde van de operatie en hoe zwaar de bevalling was. Hoe lang het duurt voordat je je weer helemaal normaal voelt, hangt af van de snelheid van het herstel.

De volgende informatie is een korte samenvatting die je een idee kan geven van wat je kunt verwachten nadat je een keizersnede hebt gehad. Daarnaast komen een aantal andere zaken met betrekking tot een keizersnede aan bod.

De eerste dagen

De eerste paar dagen na de geboorte kunnen heel zwaar zijn, zelfs als alles goed gaat. Je zult een aantal dagen zware pijnstillers slikken. Ook de dagen tot weken erna zul je pijnstillers nodig hebben. Sommige vrouwen kiezen voor het gebruik van homeopathische middelen, acupunctuur of kruiden tegen blauwe plekken.

De eerste week na een keizersnede

De eerste week geldt nog steeds als een periode van herstel, net zoals bij een zware operatie. Je kunt je zwak en snel moe voelen, je hechtingen kunnen pijnlijk zijn en je zult niet in staat zijn om je baby op te tillen en voor hem te zorgen zonder enige hulp. Dit zal elke dag beter gaan. Als je ontslagen wordt uit het ziekenhuis, zul je actiever worden en dat kan leiden tot vermoeidheid, meer last hebben van je litteken en meer of heftiger vaginale bloedingen. Probeer het rustig aan te doen en zorg dat je hulp en steun krijg, zeker als je al een kind hebt.

Autorijden na een keizersnede

Veel verzekeringsmaatschappijen zullen geen schade dekken in het geval van een ongeluk als de bestuurder in de voorafgaande 6 weken een zware operatie heeft ondergaan, ook al is het niet wettelijk verboden. Als je je na een paar weken goed voelt, kun je overleggen met je verzekeringsmaatschappijen en vragen om een brief ter bevestiging dat je in staat bent om te rijden. Check altijd je verzekering om op de hoogte te zijn van het beleid.

4 tot 6 weken na een keizersnede

Na ongeveer een maand tot zes weken zullen veel vrouwen zich in staat voelen om meer te doen, maar het is onwaarschijnlijk dat je je al 100% goed voelt. Buigen of tillen van zware dingen kan nog erg ongemakkelijk voelen en met de nieuwe baby erbij kan het soms erg overweldigend zijn.

De incisielijn zal na ongeveer 4 tot 6 weken volledig genezen en het vaginale bloeden moet gestopt of minimaal zijn. Wellicht heb je dan weer zin om met je partner te vrijen. Dit is geen probleem in lichamelijk opzicht, maar het kan emotioneel zwaar of vermoeiend zijn.

3 maanden na een keizersnede

Na ongeveer 3 maanden moet je volledig lichamelijk hersteld zijn, al kun je een gebrek aan energie hebben. Je kunt ook op sommige dagen een gebrek aan energie hebben of last hebben van vermoeidheid als je de neiging hebt om te snel te veel te doen. Er kunnen nog allerlei emoties door je heen gaan. Het helpt om er met je partner over te praten.

Wellicht heb je weer zin in seks, al kan het voor sommige vrouwen nog pijnlijk zijn. Dit moet na verloop van tijd minder worden. Als dat niet het geval is, neem dan contact op met je huisarts. Denk wel aan het gebruik van anticonceptie als je niet opnieuw zwanger wilt worden, ook als je borstvoeding geeft. Ben je wel toe aan een nieuwe zwangerschap? Wacht dan zeker tot een jaar na de bevalling in het geval van een keizersnede.

6 tot 12 maanden na een keizersnede

Na 6 tot 12 maanden voelen de meeste vrouwen zich goed. Sommige vrouwen ervaren nog steeds een aantal lichamelijke ongemakken, zoals het gevoel dat sommige gebieden op hun huid verdoofd aanvoelen of ze hebben last van een jeukend litteken. Sommige vrouwen lijken opmerkelijk snel te herstellen na een keizersnede, andere hebben een aantal weken nodig en sommige krijgen pas na 6 tot 12 maanden hun normale energieniveau terug.

Zoals bij elke nieuwe moeder is het aan te raden het rustig aan te doen en elke dag te nemen zoals hij is. Sommige dagen gaat het beter dan andere, zorg ervoor dat je zoveel mogelijk steun en hulp uit je omgeving krijgt als dat lukt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

One reply on “Lichamelijk herstel na een keizersnede”