Weeen en pijn

Als je zwanger bent en de bevalling steeds dichterbij komt, ga je je vast en zeker een aantal dingen afvragen. De meeste vrouwen vinden de bevalling erg spannend en willen zich daarom ook goed voorbereiden. Want wat kun je allemaal verwachten? In dit artikel vind je een aantal weetjes over de weeën en pijn.

Je lichaam maakt pijnstillers aan

Baringspijn, dat wil zeggen de pijn van de weeën, is bijzonder: je hebt die pijn alleen als je bevalt. Aan die pijn merk je dat de bevalling gaat beginnen. Daardoor weet je dat je een veilige en rustige plek moet zoeken. En hulp. Je lichaam reageert op de pijn door meteen zelf pijnstillers aan te maken, de zogenaamde endorfines. De endorfines zorgen ervoor dat je de pijn minder erg voelt.

Baringspijn wordt veroorzaakt door de weeën. Een wee is een samentrekking van de baarmoederspier. Je kunt zo’n wee het beste vergelijken met een golf die aanspoelt op het strand. In het begin voel je de pijngolf aan komen rollen. Net voor de golf omslaat, is de pijn het hevigst. Daarna trekt de golf terug en voel je de pijn weer minder worden. Tussen de weeën door is er rust in je buik.

De pijn van weeën is niet steeds even erg

Aan het begin van je bevalling zit er meer tijd tussen de weeën. Dan doen ze ook nog niet zoveel pijn. Na een tijdje worden de pauzes tussen de weeën korter. De weeën worden dan krachtiger en zullen meer pijn doen. Tot slot krijg je persweeën, die vooral vlak voor de geboorte van je baby erg pijnlijk kunnen zijn. Lees ook over pijnbestrijding tijdens de bevalling. Als je kindje geboren is, houden de weeën op en heb je geen pijn meer. Je zult alleen nog last hebben van een paar lichte krampen om de placenta los te maken.

Er zijn buikweeën en rugweeën

Sommige vrouwen vinden de pijn goed te verdragen, andere vrouwen vinden het niet uit te houden. Het is nog onbekend hoe het komt dat er zulke verschillen zijn. Het zou voor een deel kunnen liggen aan de plaats waar de pijn zit. De meeste vrouwen hebben tijdens de weeën vooral pijn in hun buik. Maar er zijn ook vrouwen die de pijn vooral in hun rug of in hun benen voelen. Soms kan de pijn van plaats wisselen. Rugweeën worden over het algemeen als pijnlijker ervaren dan buikweeën

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.