Het litteken na een keizersnede

Het litteken of hechting na een keizersnede zal ongeveer 15 tot 20 cm lang zijn. Bij de meeste vrouwen bevindt het litteken zich langs de bovenkant van de haarlijn van hun schaamhaar. In sommige gevallen zal dit meer naar het midden van de buik zijn, specifiek in het geval van een spoedgeboorte of bij een te vroeg geboren baby.

Hoe hoort het litteken na een keizersnede eruit te zien?

Sommige littekens zijn scheef of ongelijk. Dit verbetert meestal in de maanden na de bevalling. De incisielijn kan een beetje waterig en rood zijn, dit is normaal tijdens de genezing. Soms voelt het gebied rondom de incisie een beetje verdoofd. Het gevoel keert meestal terug in de volgende paar maanden.

Wanneer neem je contact op met je huisarts?

In het geval van een van onderstaande problemen moet je contact opnemen met je (huis)arts:

  • de huid zo’n 5 tot 10 cm rondom het litteken wordt rood, pijnlijk en ontstoken
  • er komt een etterige vloeistof uit de wond die sterk ruikt
  • je krijgt vaker last van koorts of vaginale bloedingen, waarbij de bloedingen sterk ruiken
  • het hebben van een extreem zachte baarmoeder (bij aanraking) in de dagen na de geboorte: dit kan duiden op een infectie

En neem uiteraard ook contact op met je huisarts als je je zorgen maakt, beter een keertje teveel dan te weinig naar de huisarts na een keizersnede.

Verzorging van het litteken na een keizersnede

Probeer het litteken van de keizersnede bloot te stellen aan de frisse lucht. Door de plek van het litteken, zal deze vaak bedekt worden door een huidplooi. Hierdoor is het een wat vochtig gebied, dit vergroot de kans op het infecties. Het aan te raden om af en toe een schone handdoek in de plooi te leggen, of om een beetje zonlicht toe te laten. Als je last hebt van tepelkloven kun je deze op hetzelfde moment laten ‘luchten’, maar pas op dat je niet verbrandt!

Dep de wond droog met een schone handdoek na het baden of douchen. Vermijd talksoorten of crèmes op het gebied totdat het litteken goed is genezen. Na ongeveer 10 tot 14 dagen kun je proberen om bepaalde vitamine E of Calendula crèmes op de wond te smeren om de genezing van het litteken te versnellen. Acupunctuur staat ook bekend om een goede genezing van het littekenweefsel.

Het litteken ziet er eerst donker en/of diep paars uit, dan roze, waarna het in een aantal maanden vervaagt naar wit. Het litteken wordt meestal verborgen door je terugkerende schaamhaar. Ook zal de grootte van het litteken na verloop van tijd afnemen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.