De beste voeding voor je baby

Als je zwanger bent, denk je er hoogstwaarschijnlijk ook al over na hoe je jouw baby zal gaan voeden. Wat is nu de beste voeding voor je baby? Ga je borstvoeding geven, of kies je toch liever voor flesvoeding?

Is borstvoeding de beste voeding voor je baby?

Borstvoeding is altijd de allerbeste voeding voor een baby. Qua samenstelling en voedselbehoefte is de borstvoeding altijd precies afgestemd op je baby. Via speciale stofjes in het speeksel van jouw baby’s mond, wordt er aan jouw lichaam doorgegeven aan welke voedingsstoffen jouw baby op dat moment het meeste behoefte aan heeft. Zo kan het zijn dat de borstvoeding de ene keer meer vet bevat, en de andere keer meer eiwitten of suikers. Daarnaast bevat de borstvoeding ook antistoffen die in jouw lichaam aanwezig zijn, die jouw kindje tegen bepaalde ziektes en allergieën beschermen. Zeker als er in jouw familie allergieën voorkomen, is het verstandig om de eerste zes maanden jouw kindje alleen maar borstvoeding te drinken geven.

Naast de gezondheidsvoordelen van borstvoeding, is borstvoeding ook erg makkelijk omdat je het altijd bij je hebt. Je hoeft geen water op te warmen, melkpoeder toe te voegen en het flesje te schudden. Je hebt alles bij de hand, op de juiste temperatuur en het is ook nooit bedorven. Het scheelt je daarnaast ook een hoop geld: je hoeft geen geld uit te geven aan flesvoeding, flessen, schoonmaakmiddelen om de flessen schoon te maken enzovoort.

Soms is het wel handig dat andere mensen jouw baby ook kunnen voeden. Bijvoorbeeld als je zelf afspraken hebt, of even niet in de gelegenheid bent om zelf borstvoeding te geven. Dan kan je jouw borstvoeding afkolven, waarna iemand anders de afgekolfde borstvoeding met een flesje aan jouw baby geeft.

Wat als borstvoeding niet lukt?

Al tijdens je zwangerschap is het verstandig om zo veel mogelijk informatie te verzamelen over borstvoeding. Je kan deze informatie uit een groot scala boeken, folders en tijdschriften halen. Ook het internet staat vol met informatie over het geven van borstvoeding. Toch is het niet voor iedereen mogelijk om borstvoeding te geven. Soms ligt hier een medische oorzaak aan ten grondslag, maar er kunnen ook andere redenen zijn waarom de borstvoeding niet lukt. Soms zijn er ook vrouwen die liever niet willen dat de baby borstvoeding krijgt, omdat ze liever een flesvoeding geven.

Wanneer je problemen hebt met het geven van borstvoeding, kan je altijd terecht bij je kraamverzorgster en verloskundige. In de meeste steden kan je ook aankloppen bij de wijkverpleegkundige, of je kan een lactatiekundige inschakelen.

Flesvoeding voor je baby

Wanneer borstvoeding geven niet lukt, of als je het niet wilt geven, kan je altijd voor flesvoeding kiezen. Flesvoeding in Nederland is van een zeer goede kwaliteit, en jouw kindje zal er goed op groeien. Maar toch is het wel belangrijk om te weten dat borstvoeding altijd beter is voor jouw baby, omdat borstvoeding volledig voldoet aan de voedingsbehoefte van de baby, omdat het antistoffen bevat die je kindje beschermen tegen ziektes en allergieën.

Flesvoeding heeft ook een aantal voordelen: het is makkelijk als je de voeding een keertje door iemand anders wilt laten doen. Er zijn verschillende soorten flesvoeding op de markt. Allereerst zijn er verschillende soorten voeding voor verschillende leeftijden, dit staat altijd op de verpakking aangegeven. Ook zijn er verschillende soorten flesvoeding, zoals de standaardvoeding, flesvoeding voor kindjes die altijd honger hebben, voor kindjes die een koemelkallergie hebben, vaak krampjes hebben of veel spugen, enzovoort. Wanneer je begint met het geven van flesvoeding, is de standaardformule goed. Je kan daarna altijd nog overstappen naar een ander soort flesvoeding, wanneer je merkt dat jouw kindje het op de standaard flesvoeding minder goed doet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.