Flesvoeding - Alles wat je moet weten over flesvoeding

Borstvoeding wordt gezien als de beste voeding voor je baby; er zitten goede stoffen die voordelig zijn voor je kindje. Het kan natuurlijk voorkomen dat je in bepaalde omstandigheden niet in staat bent om borstvoeding te geven. Flesvoeding is dan een uitstekend alternatief. Maar hoe weet je dat je de juiste flesvoeding kiest?

Qua merk maakt het niets uit welke voeding je kiest. In de Warenwet is vastgelegd hoe de samenstelling van flesvoeding eruit moet zien. Zo is er bijvoorbeeld vitamine K aan toegevoegd. Als je baby minimaal 500 ml voeding per dag binnenkrijgt, is dat voldoende. Wel moet je erop letten om je kind extra vitamine D te geven. Dit zit wel in flesvoeding, maar je baby heeft nog 10 microgram er bovenop nodig. Het zelf maken van flesvoeding is geen goed idee. Sommige mensen denken dat je koemelk of geitenmelk kunt mengen met water, maar dat is geen volwaardige voeding voor baby’s.

Qua model fles moet je erop letten dat de fles een brede hals heeft en dat je kunt zien hoeveel voeding er in de fles zit.

Hoe moet je flesvoeding bereiden?

Was eerst je handen en zorg ervoor dat de fles goed schoon is; anders kan je kindje ziek worden. Het gebruik van kraanwater is toegestaan en het is niet nodig om het water eerst te koken. Je kunt de fles op verschillende manieren opwarmen: in een pannetje met warm water, in een flessenwarmer of in de magnetron. Volg in ieder geval altijd de instructies op de verpakking van de flesvoeding. Je moet ervoor zorgen dat de voeding niet warmer is dan 30-35 graden. Je kunt de temperatuur van de voeding controleren door te druppelen aan de binnenkant van je pols; zo weet je zeker dat de voeding niet te warm is. Voordat je de fles aan je baby geeft, moet je de fles even zwenken. Het kan zijn dan de buitenkant kouder aanvoelt dan de binnenkant.

Als je een fles van te voren klaarmaakt, bewaar deze dan in de koelkast (temperatuur lager dan 4 graden). Je mag de flesvoeding niet meer dan 8 uur bewaren in de koelkast en neem geen klaargemaakte fles mee op reis. Neem desnoods melkpoeder en warm water mee in een thermoskan, zodat je onderweg de fles kunt bereiden.

Hoe geef je de fles aan je baby?

Je kindje zal aangeven wanneer het honger heeft. Gemiddeld geef je 6 keer flesvoeding per dag. Een baby heeft 150 ml flesvoeding per kilo van zijn gewicht nodig. Als je kind goed groeit, regelmatig plast en levendig is, krijgt het genoeg binnen. Tijdens het geven van de fles kun je je baby het beste op schoot nemen in verband met verslikkingsgevaar. Geef de fles niet als je baby in een stoeltje zit of in bed ligt. Zorg er ook voor dat de speen gevuld blijft met de voeding, zo kan je kind zich niet verslikken doordat het lucht binnenkrijgt. Je kunt stoppen met het geven van de fles als je baby aangeeft dat hij genoeg heeft gehad of anders na een half uur. Het is geen probleem als de fles niet leeg is.

Na het geven van de voeding moet je de fles goed schoonmaken door het om te spoelen met koud water (ook de speen). De fles en de speen moet je goed wassen: in een afwasmachine (minimaal 55 garden) of in een heet sopje met een daarvoor bestemde flessenborstel. Laat ze daarna drogen (ondersteboven) op een droge en schone doek.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.