Inhoudsopgave
Als je zwanger bent, of wanneer je net bevallen bent, kan je kiezen uit twee soorten voeding voor je baby. Borstvoeding geven of flesvoeding. Als je gekozen hebt om borstvoeding aan jouw baby te geven, zijn er veel mogelijkheden om hier informatie over te krijgen. Zo zijn er veel boeken over borstvoeding te koop, kan je bij verschillende organisaties folders krijgen en kan je een legio aan cursussen volgen die jou leren hoe je het beste borstvoeding kan geven. Daarnaast heb je ook nog het internet tot je beschikking waar je grote hoeveelheden informatie kan krijgen over borstvoeding geven.
Maar dit is allemaal de theorie. Geen enkel boek, foldertje of webpagina kan jou leren hoe je “in het echte leven” borstvoeding geeft aan jouw baby. Borstvoeding geven is iets wat jij en jouw baby samen moeten leren.
Cursus borstvoeding
Als je tijdens je zwangerschap al weet dat je graag borstvoeding wilt geven aan je baby, kan je je goed voorbereiden door het volgen van een cursus borstvoeding. Borstvoedingscursussen worden vaak gegeven door thuiszorgorganisaties, verloskundigenpraktijken en borstvoedingsverenigingen. Maar tegenwoordig geven ook steeds meer ziekenhuizen bijeenkomsten waar je alles over het geven van borstvoeding kan leren. Het meest verstandige om te doen is de cursus pas te volgen één tot twee maanden voor je uitgerekende datum. De cursus bevat veel informatie, en om het allemaal vers in het geheugen te houden, kan je de cursus het beste zo laat mogelijk in je zwangerschap volgen. Maar ook weer niet té laat, want als jouw kindje besluit te vroeg te komen, is de cursus misschien al te laat.
Tijdens een cursus borstvoeding leer je onder andere welke houdingen er zijn waarin je je kindje kan aanleggen, maar ook hoe je moet afkolven, hoe je afgekolfde moedermelk moet bewaren en wat je wel of niet kunt eten/drinken/doen als je borstvoeding geeft.
Borstvoeding: de eerste uren
De eerste uren na de geboorte is het erg belangrijk dat jouw baby bij jou blijft. Toch kan het niet altijd, maar zodra de situatie het toelaat, is het wel het beste. De reden dat het zo belangrijk is dat de baby de eerste uren bij de moeder is, is omdat het contact tussen pasgeboren baby en kersverse moeder zorgt voor de hechting. Deze hechting is ook belangrijk voor het goed op gang komen van de borstvoeding, wat vooral op gang gebracht wordt door lichamelijk contact met je pasgeboren kindje.
De melkproductie op gang krijgen
In de eerste dagen na jouw bevalling is het belangrijk de baby zo veel mogelijk aan te leggen aan je borst. Door het veelvuldig aanleggen wordt de melkproductie op gang gebracht. Dat de borstvoeding hierdoor op gang wordt gebracht, betekent niet dat jouw baby ook daadwerkelijk goed aan je borst drinkt. In de eerste dagen na de geboorte drinken baby’s meestal niet zo veel. Dit heeft verschillende redenen, waaronder het nog erg moe zijn van de bevalling, en ze hebben nog meer dan genoeg voedingsstoffen in hun lichaam die ze via de navelstreng van jou hebben ontvangen. Ook moet je jezelf bedenken dat jouw baby erg veel nieuwe indrukken te verwerken krijgt. Hij was enkel jouw baarmoeder gewend, nu is de wereld opeens veel groter geworden. Geluiden zijn harder, het licht is feller, mama is opeens iets verder weg, hij heeft opeens kleertjes aan, hij heeft geen warm vruchtwater meer om zich heen dat hem in slaap wiegde.
Ook het drinken uit jouw borst is iets wat helemaal nieuw voor jouw baby is. Jouw kindje zal moeten leren hoe hij uit de borst moet drinken. En jij als moeder moet leren hoe je jouw kindje het beste aan de borst kan leggen, en je moet ook opeens leren hoe je jouw kindje kan verzorgen, je moet elke nacht meerdere keren je bed uit om voedingen te geven, enzovoort.
Jij en jouw baby hebben samen één tot twee weken nodig om goed uit de borst te leren drinken, en daarna duurt het ook nog eens tot twee weken voordat het aanleggen aan de borst makkelijk en zonder problemen verloopt. Dus al met al duurt het een maand voordat jouw baby precies weet hoe hij uit jouw borst moet drinken.
Borstvoeding en jouw omgeving
Wanneer jij er zelf 100 procent achter staat dat je borstvoeding wilt geven, laat je in de eerste weken na de bevalling dan ook niet ontmoedigen door jezelf of door mensen uit jouw omgeving. Het is knap lastig om goed borstvoeding te kunnen geven, en voor jouw kindje is het lastig om te leren goed uit jouw borst te drinken. Mensen uit jouw omgeving gaan in deze periode vaak adviezen geven die meestal goed bedoeld zijn, maar die vaak verkeerd kunnen vallen bij de kersverse moeder. Ook kunnen de adviezen ervoor zorgen dat jij je erg onzeker gaat voelen, en vragen als ‘doe ik het wel goed’ of ‘kan ik niet beter flesvoeding gaan geven’ zullen regelmatig door je hoofd spoken.
Probeer deze gevoelens naast je neer te leggen. Jij doet wat in jouw ogen het beste is voor jouw baby: borstvoeding geven. En wat andere mensen ook zeggen, trek je daar niets van aan. Het is jouw lichaam, jouw baby en jij bepaalt hoe jij jouw baby voeding geeft. Jij hebt gekozen voor borstvoeding, en de enige reden dat je ermee zou stoppen, is omdat je het zelf echt niet meer wilt! En je moet vooral niet stoppen met het geven van borstvoeding als jouw omgeving je dat aanpraat.
Vraag om hulp
De ene baby pakt direct na de geboorte goed de borst vast en begint te drinken, terwijl de andere baby er erg veel moeite mee heeft. Deze baby’s weten niet wat ze met de borst moeten doen, en waar ze precies moeten zijn voor hun voeding. Zorg dat je hulp krijgt van iemand die hier ervaring mee heeft, zoals een lactatiedeskundige, die jou en je baby kan helpen om te leren uit de borst te drinken. Naast een lactatiekundige kan je hiervoor ook terecht bij je kraamverzorgster, wijkverpleegkundige en soms zelfs ook de verloskundige. Het belangrijkste is dat het iemand is die je vertrouwt en waar je een klik mee hebt.
Borstvoeding kolven
In de eerste paar weken na je bevalling is het niet raar om borstvoeding af te kolven. Het is soms zelfs een betere oplossing, dan afwachten tot je baby heeft geleerd goed uit jouw borst te drinken. Door het afkolven van de borstvoeding breng je de borstvoeding goed op gang. Bovendien kan je de afgekolfde borstvoeding gebruiken om jouw kindje te laten drinken in de vorm van cupfeeding of vingervoeden, wanneer hij het nog te moeilijk vindt om aan de borst zelf te drinken. En in een later stadium kan het afkolven van borstvoeding ook weer handig zijn, bijvoorbeeld als je weer aan het werk moet en toch wilt dat jouw kindje nog steeds borstvoeding krijgt.
Kijk goed naar je baby
Het is belangrijk dat je goed naar jouw baby kijkt, en dat je ziet wat hij of zij nodig heeft. Jouw baby is nog klein, is net geboren en je kan niet verwachten dat hij alles weet wat hij moet doen om aan borstvoeding te komen. Help jouw baby zo veel mogelijk, steun je kindje in de zoektocht naar drinken. Kom je er zelf niet uit, of heb je liever wat tips? Schakel dan gewoon professionele hulp in van bijvoorbeeld de kraamverzorgster, verloskundige of lactatiekundige. Je bent echt niet de enige moeder die hier vragen over heeft, en hulp bij nodig heeft. Er zijn meer vrouwen die hulp nodig hebben bij het geven van borstvoeding, dan dat er vrouwen zijn bij wie het geven van borstvoeding vanaf de eerste minuut van een leien dakje gaat.
Borstvoeding geven
Wil je graag borstvoeding geven? Bedenk je dan dat jij en je kindje een paar weken nodig hebben om het echt goed onder de knie te krijgen. Hou vol en geef het niet te snel op. Mocht het toch niet lukken, of weet je 100 procent zeker dat je wilt stoppen met het geven van borstvoeding, stop er dan ook mee en stap over op flesvoeding. Uiteindelijk is de volgende zin hetgeen wat telt: De enige goede moeder is een gelukkige moeder. Lees ook: Wat is de beste voeding voor je kindje?