Wel of geen paracetamol tijdens de zwangerschap

Paracetamol is wereldwijd de meest gebruikte pijnstiller. Het heeft een pijnstillende en koortswerende werking en kan gebruikt worden tegen verschillende soorten pijn en ontstekingen. Paracetamol heeft relatief weinig bijwerkingen en kan goed gebruikt worden in combinatie met andere medicijnen. Veel zwangere vrouwen vragen zich af of ze paracetamol tijdens de zwangerschap en borstvoeding mogen slikken en zo ja, in welke dosering.

Paracetamol tijdens de zwangerschap

Het gebruik van paracetamol werd altijd veilig geacht tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding. Mits de aanbevolen dosering niet overschreden wordt. Dat houdt in: maximaal 4 tot 6 tabletten van 500 milligram per dag en niet langer dan een week achtereen gedurende de zwangerschap. Tijdens het geven van borstvoeding wordt niet meer dan 2 dagen achtereen en maximaal 4 tot 6 tabletten van 500 milligram per dag aangeraden. In deze doseringen werd paracetamol altijd gebruikt zonder dat er nadelige gevolgen bleken te zijn voor de (ongeboren) baby.

Niet ingedaalde zaadballen door paracetamol

Onderzoek dat is uitgevoerd aan het Erasmus Medisch Centrum toont echter aan dat je als zwangere vrouw voorzichtig moet zijn met het slikken van paracetamol. Aan het onderzoek deden 10.000 kinderen mee die geboren zijn in de periode tussen 2002 en 2006. De resultaten lieten zien dat als de moeders van deze kinderen regelmatig paracetamol hadden geslikt tijdens de zwangerschap, zij een verhoogd risico liepen op het krijgen van een jongetje met niet ingedaalde zaadballen.

Een van de onderzoekers heeft aangegeven dat er sterke wetenschappelijke aanwijzingen zijn gevonden. Bij 25% van de jongetjes bij wie er sprake was van niet ingedaalde zaadballen bleek het slikken van paracetamol tijdens de zwangerschap de oorzaak. De moeders van deze jongetjes hebben aangegeven dat ze tijdens hun zwangerschap regelmatig de pijnstiller hadden geslikt. Dat wil zeggen: een paar keer per week.

Bij jongetjes vindt de ontwikkeling van de geslachtsorganen plaats voor de geboorte. Bij meisjes worden eventuele problemen pas zichtbaar als zij gaan menstrueren. Meer onderzoek is dus nodig om te bepalen of paracetamol tijdens de zwangerschap ook gevolgen heeft voor meisjes.

Licht risico in tweede trimester

Artsen geven echter aan je als aanstaande moeder niet bang te laten maken door dit onderzoek. Er is al veel onderzoek gedaan naar het slikken van paracetamol tijdens de zwangerschap en eventuele risico’s. Uit de resultaten hiervan blijkt dat er geen gevaren zijn als je een beetje paracetamol slikt. Het bovengenoemde onderzoek toont een licht risico aan tussen het gebruik van paracetamol in het tweede trimester van de zwangerschap. Het gaat niet om het eerste en derde trimester. Ook is het niet bekend om welke hoeveelheden paracetamol het gaat.

Ook een onderzoeker van het EMC geeft aan dat het een eerste onderzoek betreft en dat het nog niet voldoende is om een duidelijk advies te geven. Wel geeft hij aan dat vrouwen zich kunnen afvragen of het slikken van een pijnstiller wel echt noodzakelijk is.

Geen Ibuprofen tijdens je zwangerschap

Een onderzoek aan de universiteit van Montreal onder 52.000 zwangere vrouwen heeft eerder wel aangetoond dat het slikken van ibuprofen tijdens de zwangerschap vermeden dient te worden. Het blijkt namelijk de kans op een miskraam te verdubbelen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.