Hoeveel weken duurt je zwangerschap

Een recent Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat de duur van een zwangerschap gemiddeld 38 weken is. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 125 vrouwen. De meeste vrouwen denken echter 40 weken zwanger te zijn. Maar de resultaten lieten dus zien dat de gemiddelde zwangerschap 38 weken duurt, met een marge van 37 dagen. In dagen duurt een zwangerschap gemiddeld 268 dagen, dus geen 280 dagen. De resultaten van deze studie staan haaks op de traditionele opvatting de uitgerekende datum na 40 weken zwangerschap valt en dat een zwangerschap niet langer dan 42 weken mag duren.

Wanneer een baby exact geboren wordt, is uiteraard moeilijk te voorspellen. Het is afhankelijk van de gezondheid van de moeder en de baby.

Bevallen op de uitgerekende datum

Een leuk weetje is overigens dat slechts 4% van de zwangere vrouwen bevalt op de uitgerekende datum. Zo’n 80 procent van de baby’s komt twee weken eerder of twee weken later. De rest van de baby’s zijn prematuur of worden na de uitgerekende datum geboren. In het laatste geval wordt de bevalling altijd ingeleid. Veel vrouwen kiezen ervoor om ingeleid te worden voordat de twee weken na de uitgerekende datum voorbij zijn. Hier zijn echter (kleine) risico’s aan verbonden. Zo is de kans groot dat de bevalling moet plaatsvinden met behulp van een vacuümpomp of keizersnede. Ook kan de baby aan geelzucht lijden.

Duurt mijn zwangerschap te lang?

Het onderzoek naar de risico’s van een zwangerschap die langer dan 42 weken duurt is echter beperkt. Gewoon vanwege de reden dat er niet veel zwangerschappen zijn die langer duren. Dus of het inleiden van de zwangerschap nu altijd noodzakelijk is, kan niet met 100% zekerheid gezegd worden. Als je de resultaten van het huidige onderzoek bekijkt, is het wel een interessant onderwerp. Het gegeven dat een zwangerschap gemiddeld 38 weken duurt met een marge van 5 weken kan de noodzaak van het opwekken van de bevalling betwisten.

Lees ook: Voortekenen van de bevalling, 11 signalen dat het zover is

Het is echter nog te vroeg om naar aanleiding van deze studie concrete conclusies te trekken en klinische aanbevelingen te doen. Ook vanwege het feit dat er maar 125 vrouwen aan het onderzoek meededen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.