Vroeggeboorte vrouw verhoogt complicaties zwangerschap

Inhoudsopgave

Wetenschappers uit Montreal hebben een onderzoek gedaan naar vroeggeboorte bij vrouwen en het gevolg daarvan op hun zwangerschap. Het onderzoek laat zien dat vrouwen die zelf te vroeg geboren zijn een tweemaal zo grote kans hebben op complicaties tijdens de zwangerschap. Voorbeelden van deze complicaties zijn hoge bloeddruk en zwangerschapsdiabetes. De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd in het Canadian Medical Association Journal.

Bij een bevalling tussen de 22e en 37e week van de zwangerschap is er sprake van een vroeggeboorte. Eerder onderzoek toonde al aan dat meisjes met een laag geboortegewicht een grotere kans hebben op complicaties tijdens een eventuele toekomstige zwangerschap. Het was echter nog niet duidelijk of vroeggeboorte ook een belangrijke oorzaak was.

Onderzoek vroeggeboorte

Voor het onderzoek hebben de onderzoekers de gegevens van 7500 vrouwen bekeken. Uit de gegevens bleek dat één op de vijf vrouwen zelf te maken kreeg met complicaties tijdens de zwangerschap. Ter vergelijking: bij vrouwen waarbij er geen sprake was van een vroeggeboorte was deze kans 10 procent. Ook bleek dat hoe vroeger in de zwangerschap de vrouwen geboren werden, hoe groter de kans op complicaties was tijdens hun eigen zwangerschap. De studie toont vooral een verhoogd risico op hoge bloeddruk en diabetes tijdens de zwangerschap, vooral bij vrouwen die waren geboren vóór 32 weken zwangerschap.

De laatste dertig jaar is het aantal baby’s dat een te vroege geboorte overleeft enorm gestegen. Het is dus heel belangrijk om meer te weten over de risico’s voor dit deel van de bevolkingsgroep. Bij de zorg voor zwangere patiënten moet rekening worden gehouden met het effect van een vroeggeboorte van de aanstaande moeder.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.