De keizersnede alles wat je moet weten

Het is meestal niet je eerste keus, maar in sommige gevallen is het medisch noodzakelijk dat je baby door middel van een keizersnede ter wereld komt. Voor veel vrouwen is dit een ingrijpende gebeurtenis, zowel op emotioneel als fysiek vlak. In Nederland wordt alleen maar voor een keizersnede gekozen als er sprake is van een medische noodzaak. Het is niet iets waar je om kunt vragen, in tegenstelling tot het buitenland. Daar is het, zeker onder de rijkere bevolkingsgroepen, veel gebruikelijker.

Wanneer kom je in aanmerking voor een keizersnede?

Soms is een keizersnede echter niet te vermijden. In de meeste gevallen weet je dit al enige tijd voor de bevalling. Als je baby bijvoorbeeld in een stuit ligt of als je bekken te smal is voor een natuurlijke geboorte. Het kan echter ook voorkomen dat het als een verrassing komt. Als tijdens de bevalling blijkt dat je kindje in gevaar is en snel ter wereld moet komen bijvoorbeeld. In dit geval spreken we van een secundaire keizersnede.

Mogelijke complicaties

Hoewel een keizersnede een veilige ingreep is, kunnen er altijd complicaties ontstaan. Dit gebeurt in 3 tot 12 procent van de gevallen. De meest voorkomende problemen zijn:

  • bloedarmoede
  • blaasontsteking
  • bloeduitstorting in de wond
  • infectie
  • trombose
  • gebrekkige darmwerking (ileus)

In zeldzame gevallen kan er een nabloeding in de buik optreden of raakt de blaas tijdens de operatie beschadigd. In de meeste gevallen gaat het gewoon goed, maar je zult altijd last hebben van naweeën van de ingreep. Het herstel duurt langer dan bij een natuurlijke bevalling. Je zult een tijdje last hebben van het buiklitteken en moeite hebben met opstaan en zitten. Het herstel kan wel zo’n 2-3 maanden duren. Je mag in het begin ook geen zware dingen tillen of je lichamelijk heel hard inspannen. Het is niet raar als je emotioneel ook even moet herstellen van de keizersnede. Je kunt teleurgesteld zijn in je lichaam en het gevoel hebben dat een normale bevalling van je is afgenomen. Het kan helpen om er met anderen over te praten en je ervaringen met lotgenoten te delen.

Na de bevalling

Voor een natuurlijke band met je baby is het goed als jullie meteen na de geboorte lichamelijk contact hebben. Bij een natuurlijke bevalling kun je je kind meteen in de armen sluiten, maar bij een keizersnede is dat lastiger. Om ook in dit geval deze natuurlijke band te stimuleren, kiezen veel ziekenhuizen er voor om baby en moeder zo snel mogelijk samen te laten zijn.

Herstel

Als je een keizersnede hebt gehad, is het advies om minimaal 6 maanden, maar liever een jaar te wachten voordat je weer zwanger wordt. Zo kan je lichaam optimaal herstellen. Als je bij je eerste kindje een keizersnede hebt gehad, kan het best zo zijn dat je volgende baby via een natuurlijke bevalling ter wereld komt. Wel sta je bij een volgende zwangerschap onder controle van een gynaecoloog en moet je in het ziekenhuis bevallen.

Lees meer over het herstel op: lichamelijk herstel na een keizersnede

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.