Weeën tips om met de pijn om te gaan

Weeën doen pijn, dat is helaas een waarheid waar we weinig aan kunnen veranderen. De ene vrouw kan hier beter mee omgaan dan de andere vrouw. Voor elke vrouw geldt echter dat er methodes zijn om de pijn te verminderen. Of in ieder geval beter met de pijn van weeën om te kunnen gaan.

Tips om beter met de pijn van weeën om te gaan

De volgende 6 tips kunnen je misschien helpen om de pijn van weeën beter te doorstaan. Maak je je zorgen? Denk dan eens aan zwangerschapsyoga. Hier leer je meer technieken om beter met de pijn om te gaan.

Zoek afleiding

Probeer de pijn in het begin zoveel mogelijk te vermijden. Ga zo lang mogelijk door waar je mee bezig was; in het begin zijn de weeën meestal nog goed te verdragen. Probeer afleiding te zoeken, bijvoorbeeld door te lezen, tv te kijken of muziek te luisteren.

Probeer houdingen uit

Als de weeën sterker worden en meer pijn gaan doen, is het vaak moeilijker om je te ontspannen. Ga dan naar een plek waar jij je prettig voelt en probeer uit in welke houding jij je het beste kunt ontspannen. Sommig vrouwen vangen staand een wee op waarbij ze een beetje wiegen met hun heupen; andere vrouwen leunen op een tafel of stoel. Als je rugweeën hebt, kan het helpen om op je handen en knieën te gaan zitten. Als je het prettig lijkt om te gaan liggen, ga dan op een zij liggen, eventueel met een kussen tussen je benen. Er zijn ook vrouwen die de neiging krijgen om rond te gaan lopen. Je moet gewoon uitproberen wat voor jou het beste voelt. Belangrijk is in ieder geval dat je niet verkrampt of je adem inhoudt als de pijn eraan komt. Dan kun je je niet goed ontspannen. Laat alles zo losjes mogelijk hangen en blijf rustig ademhalen; dan voel je de pijn minder.

Zorg ervoor dat je het lekker warm hebt

Warmte zorgt ervoor dat je je kunt ontspannen. Zorg er dus voor dat de temperatuur in de kamer aangenaam is. Trek warme kleren aan die makkelijk zitten. Als je ligt, kun je een warme kruik tegen je buik en/of rug leggen. Een warm bad of warme douche is ook een goed idee. Door de warmte kun je je beter ontspannen waardoor je de pijn minder voelt.

Tel af: elke wee is er eentje minder

Denk positief! Geloof erin dat je dit aankunt. Elke wee die voorbij is, komt niet meer terug. Wees niet boos op jezelf als je het even niet meer aankunt en de pijn je even teveel wordt. Laat je moed inspreken door degene die bij je is, bijvoorbeeld de verloskundige, en pak de draad weer op. Met elke wee kom je dichter bij het einde en het moment dat je je kindje eindelijk in je armen kunt houden.

Concentreer je op je ademhaling

Als je het ritme van je ademhaling volgt, ben je minder gericht op de pijn. Dat helpt je om je te ontspannen en de weeën beter op te vangen. Blijf dus rustig doorademen. Adem in, en adem dan langzaam in vier tellen uit.

Laat je masseren

Een massage van je onderrug of benen kan prettig zijn als de weeën sterker worden. Het leidt je af van de pijn en voorkomt verstijving van de onderrug. Sommige vrouwen willen liever dat iemand met twee vuisten constant tegen hun onderrug drukt. Probeer het uit en laat weten wat je wel en niet fijn vindt. Misschien mag er wel helemaal niemand aan je komen en wil je met rust gelaten worden. Laat dat dan ook weten!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.