Overlevingskans premature baby's de laatste jaren gestegen

In 2012 heeft de Britse onderzoekster Kate Costeloe de gegevens van twee studies geanalyseerd over de overlevingskans premature baby’s. De ene studie stamde uit 1995; de andere studie uit 2006. Uit de resultaten bleek dat vooral baby’s die geboren werden na een zwangerschap van 22 tot 25 weken het in die periode steeds beter deden. De overlevingskans van deze baby’s bleek gestegen te zijn met maar liefst 44 procent. De reden hiervoor ligt in het feit dat de zorg in de eerste 24 uur na de bevalling enorm was verbeterd.

Anno 2019 heeft je baby vanaf vierentwintig of vijfentwintig weken oud een kans om te overleven. Wordt je baby met zesentwintig weken geboren, dan heeft hij tachtig procent kans op overleven. Met zevenentwintig weken is dit percentage negentig procent.

Grotere overlevingskans premature baby’s

Premature baby’s die het in eerste instantie dus niet zouden redden, hebben nu dus een grotere overlevingskans. Wel is het zo dat deze kindjes nog steeds erg kwetsbaar zijn en een grotere kans lopen op het krijgen van ernstige complicaties in periode erna. De onderzoekers geven aan dat het aantal kinderen dat te kampen heeft met gezondheidsproblemen doordat ze te vroeg geboren zijn, zal de komende jaren zeker dus nog wel toenemen.

Uit de analyse van de studies bleek dat in 2006 zo’n 44 procent meer kinderen werden opgenomen op de Engelse intensivecareafdelingen voor te vroeg geboren baby’s in vergelijking met 1995. Verder lieten de resultaten zien dat 16 procent van deze baby’s behandeld moesten worden aan een onvolgroeid netvlies. 13 procent van de baby’s bleek bepaalde afwijkingen aan de hersenen te hebben en 68 procent bleek nadat ze uit het ziekenhuis waren ontslagen nog last te hebben van chronische longproblemen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.