Babymasage goed voor de band tussen moeder en kind

De zwangerschap en de bevalling zijn voorbij en er is nu een kindje dat zich gaat ontwikkelen in de grote mensenwereld. Iedere ouder ervaart het krijgen van een kindje op zijn eigen manier. Het een is uiteraard een verrijking , met op zijn tijd momenten van onzekerheid en twijfel. De alom bekende roze en grijze wolk.

Babymassage kan in deze mooie, maar soms ook zware periode een toegevoegde waarde hebben. De combinatie van massage, het kijken naar en volgen van je kindje, aandacht voor de ontwikkeling, praten over het ouderschap en de gevoelens die hierbij horen, zorgen voor vertrouwen in jezelf, je kindje en je omgeving.

Bevordert geborgenheid en zelfvertrouwen

In de baarmoeder wordt je baby bij elke beweging aangeraakt, gestreeld en gewiegd. De baby in je buik kent geen kou, honger of eenzaamheid. Het kindje ervaart als het ware een paradijselijke rust. Als je baby wordt geboren, krijgt het te maken met veel nieuwe indrukken in een snel veranderende wereld. Babymassage is een nieuwe uitdaging die je met je kindje aan kunt gaan om de harmonie die in de buik aanwezig was, voort te zetten. Het is een fijne manier om elkaar te leren kennen en samen liefdevol en met vertrouwen de wereld te beleven.

Voordelen van babymassage

Door massage ervaart de baby geborgenheid en veiligheid en wordt zich bewust van zijn eigen lichaamsgrenzen. De baby komt hierdoor tot innerlijke rust en ontwikkelt zijn zelfvertrouwen. Belangrijk hierbij is het lichamelijke contact, de binding tussen ouder en kind, het uitwisselen van aandacht en liefde, waardoor de eigenwaarde van zowel ouder als kind versterkt wordt. Daarnaast wordt door de massage de bloedsomloop, het immuunsysteem en de hormoonhuishouding verbeterd. Baby`s hebben daardoor minder snel last van darmkrampjes, bouwen een hogere weerstand op en slapen en groeien beter.

Hoe, wat & waar?

Op veel plekken kun je een cursus babymassage volgen. Meteen een leuke manier om andere moeders te leren kennen. Als je zelf aan de slag wilt gaan met het masseren van je baby, let dan op de volgende dingen:
– Zorg voor een goede temperatuur in de kamer; 22 graden is prima. Zo heeft je baby het niet te koud;
– Begin niet met een massage net nadat je baby een voeding heeft gehad; door de druk op de buik kan je baby dan misselijk worden en gaan spugen;
– Zorg dat je geen sieraden draagt; ringen en horloge dus af;
– Gebruik een zachte handdoek;
– Gebruik voor de massage baby-olie, zo houdt je het huidje van je baby zacht en soepel;
– Je kunt je baby op diverse plekken neerleggen voor de babymassage, wat voor jou het prettigst is. Denk aan het bed, de commode of op een zachte doek op de grond;
– Een echt babymassage, dat wil zeggen het masseren van de huid en de spieren kun je het beste pas vanaf 6 weken toepassen. Tot die tijd gaat het voornamelijk om het maken van huidcontact door middel van zachte en strelende bewegingen;
– In het kader van structuur is het aan te raden om de babymassage op een vast tijdstip te doen. Een mooi moment is vlak voor bedtijd of na het badderen;
– Bouw de babymassage op: begin met 5 minuten en breid het langzaam uit tot zo’n 20 minuten;
– Begin de babymassage met de voetjes en beentjes, daarna de armpjes en de handjes en dan de borst. De rug van je baby kun je pas masseren als het hoofdje helemaal ontspannen is.

Cursussen

Op veel verschillende plekken in het land wordt de cursus babymassage gegeven. De inhoud van deze cursussen zal per docent verschillen, maar de volgende onderwerpen komen vaak aan bod:

  • Massagetechnieken om je baby te helpen ontspannen
  • Til- en draagtechnieken
  • Lichaamstaal van je baby beter begrijpen

Shantala babymassage

De Shantala babymassage is een volledige lichaamsmassage die moeders uit India al eeuwen aan hun baby’s geven. De massage is erop gericht om je baby te helpen ontspannen en het contact met je baby te verdiepen. De Franse arts Leboyer introduceerde de Shantala massage in Europa.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.