Borstvoeding geven is ook gezond voor de moeder

Het is algemeen bekend dat borstvoeding gezond is voor je baby. Borstvoeding wordt dan ook wereldwijd geadviseerd. Uit twee nieuwe onderzoeken blijkt nu dat borstvoeding niet alleen goed is voor de baby. Ook voor moeders is het positieve effect op de gezondheid groot. Dit onderstreept de resultaten van eerdere onderzoeken. Deze onderzoeken wezen al op verschillende voordelen voor de gezondheid van de moeder.

Borstvoeding verkleint de kans op borstkanker

Eén studie liet zien dat het geven van borstvoeding de moeders kan beschermen tegen het ontwikkelen van een agressieve vorm van borstkanker. De andere studie toont aan dat borstvoeding kan werken als een soort van “reset knop” voor de stofwisseling na de zwangerschap. Hierdoor wordt voorkomen dat vrouwen met zwangerschapsdiabetes hun hele leven lang last van diabetes houden.

De resultaten van deze studies bevestiging de resultaten van eerdere onderzoeken. Die onderzoeken tonen aan dat vrouwen die borstvoeding geven een kleinere kans hebben op het krijgen van borstkanker en eierstokkanker, diabetes type 2 en reuma. Het eerste onderzoek werd gedaan aan de Universiteit van Californië. Daarbij werd gekeken naar het verband tussen het geven van borstvoeding en de kans op verschillende vormen van borstkanker. De kans op agressieve vormen van borstkanker bleek maar liefst 20% lager te liggen bij vrouwen die borstvoeding hadden gegeven.

Borstvoeding goed voor je hart

Een ander belangrijk feit is dat het geven van borstvoeding de kans op een hoge bloeddruk en daarmee de kans op hartaandoeningen forst verkleint. Een onderzoek in 2013 toonde al aan dat het beter promoten van borstvoeding in de Verenigde Staten tienduizenden hartaanvallen per jaar zou kunnen schelen. Betaald zwangerschapsverlof is in de VS niet bij wet geregeld. Daardoor geven daar relatief weinig moeders borstvoeding aan hun baby.

Kortom, het geven van borstvoeding is dus belangrijk voor de gezondheid. Niet alleen is borstvoeding gezond voor de baby, maar ook zeker voor de moeder.

Twijfel je nog tussen het geven van flesvoeding en borstvoeding? Lees dan ook: Alles wat je moet weten over flesvoeding

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.