De voordelen van borstvoeding

Enkele tientallen jaren geleden was het geven van borstvoeding niet erg populair. Het werd lang niet zo hard aangemoedigd als tegenwoordig. De medische wetenschap was in die periode nog lang niet zo goed op de hoogte van de grote voordelen van borstvoeding. Omdat men niet bekend was met de voordelen deden vele moeders niet eens een poging om borstvoeding te geven en gaven hun kinderen vanaf het eerste begin flesvoeding.

Voordelen van borstvoeding

De invloed van borstvoeding op baby’s is in vele onderzoeken onderzocht in de afgelopen decennia. Slechts een aantal van de voordelen van borstvoeding geven:

  • Verhoogde weerstand
  • Snellere ontwikkeling van de hersenen
  • Minder kans op overgewicht (kans op overvoeding ligt lager borstvoeding dan bij flesvoeding)
  • Minder kans op ademhalingsproblemen

We weten pas relatief kort hoe voedzaam moedermelk werkelijk is en wat de voordelen van borstvoeding werkelijk zijn. Tegenwoordig twijfelt er vrijwel niemand meer aan de voordelen van borstvoeding boven flesvoeding.

Wat maakt moedermelk zo bijzonder?

Je zult je misschien afvragen wat moedermelk dan zo bijzonder maakt en waarom er geen flesvoeding bestaat met exact dezelfde voedingsstoffen als moedermelk. Moeder natuur is nog altijd een stukje slimmer dan wij. De melk van iedere moeder verschilt net iets van die van een andere moeder. In zekere zin is de melk van de moeder precies goed afgestemd op de behoeften van haar kind. Het immuunsysteem van de baby wordt hier direct door beïnvloed.

Band tussen de baby en de moeder

Hoe vermoeiend het soms ook is, borstvoeding geven blijft altijd een speciaal moment. Een moment van jou en je baby zonder enige afleiding. De moeder zal haar baby sneller beter leren kennen. Tegelijkertijd zal de baby zich sneller op zijn gemak voelen bij de moeder.

Elke voedertijd is een uiterst belangrijk moment van de dag, staat het de moeder en baby tijd om binding aan elkaar zonder een afleiding. Een nieuwe moeder zal echt leren kennen haar baby door borstvoeding en zal veel meer bij gemak voelen met hem of haar tijdens borstvoeding.

Borstvoeding geven is ook goed voor de moeder

Borstvoeding geven is niet alleen goed voor de baby, maar heeft ook zeker voordelen voor de moeder op het gebied van de gezondheid. Uit verschillende onderzoeken is ook gebleken dat moeders die hun kind minimaal 6 maanden borstvoeding hebben gegeven aantoonbaar minder kans op verschillende vormen van kanker hebben. Het gaat dan met name, maar niet uitsluitend om borst- en eierstokkanker.
Een tweede voordeel is dat de extra zwangerschapskilo’s met het geven van borstvoeding sneller verdwijnen. Ook steller sommige onderzoekers dat de baarmoeder weer sneller slinkt tot de afmetingen van voor de bevalling.

Als borstvoeding geven niet lukt

Helaas lukt het niet alle moeders om borstvoeding te geven. Sommige moeders krijgen te kampen met tepelkloven, borstontsteking of andere ongemakken die het voeden lastig of zelfs onmogelijk maakt. Het kan ook zijn dat de melkproductie niet goed op gang komt, of dat de baby de borst weigert. Bespreek deze problemen altijd met je kraamverzorgster of verloskundige. Zij hebben over het algemeen veel ervaring met dergelijke problemen en zullen in de meeste gevallen kunnen helpen. Als de problemen aanhouden kan je ook doorverwezen worden naar een lactatiekundige.

Voel je absoluut niet schuldig als het ondanks alles niet wil lukken om borstvoeding te geven. Hoewel de voordelen van borstvoeding duidelijk zijn, zijn er meer dan genoeg kinderen groot en gezond geworden zonder borstvoeding. De flesvoeding van tegenwoordig is ook zeker niet slecht. Besef ook dat je lang niet de enige bent waarbij het niet lukt. Veel moeders zijn genoodzaakt om al vroeg met borstvoeding te stoppen vanwege de bovenstaande problemen.

Lees ook: Borstvoeding geven, alles wat je moet weten 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.