Afvallen na de bevalling Hoe krijg je je oude lichaam terug

Een zwangerschap heeft altijd gevolgen voor je lichaam, al kunnen er op dat gebied natuurlijk wel verschillen zijn tussen vrouwen. De ene vrouw blaast helemaal op, terwijl het bij de andere bij een bescheiden buikje blijft. En sommige vrouwen zijn het extra gewicht snel kwijt na de bevalling, terwijl anderen veel meer moeite hebben met afvallen na de zwangerschap. Natuurlijk is het zo dat hoe minder je aankomt, hoe minder gewicht je kwijt hoeft te raken na de bevalling. Deels heb je dit zelf in de hand: dat je moet eten voor twee is en blijft een fabeltje. Af en toe toegeven aan die zoete trek mag natuurlijk wel, maar doe het met mate. Aan de andere kant is diëten tijdens de zwangerschap ook absoluut not done.

Gelukkig hebben de extra kilo’s die je aankomt tijdens je zwangerschap een functie: ze voeden de baby en zorgen ervoor dat hij goed groeit. Het extra gewicht is deels te verklaren door het gewicht van de baby, het extra bloed, de placenta en het vruchtwater. Een ander deel is te verklaren door je eigen lichaam, je houdt bijvoorbeeld veel vocht vast.

Lukt het je niet om na de bevalling de kilo’s kwijt te raken? Hier volgen een aantal tips:

Geef jezelf de tijd bij afvallen na de bevalling

Een zwangerschap is een hele krachttoer geweest voor je lichaam: 9 maanden heeft het in het teken gestaan van de groei van je baby. Het kost tijd om hiervan te herstellen. Geef jezelf dan ook die tijd en gun jezelf wat rust. Je lichaam moet ontzwangeren, het is niet goed om te veel te snel te willen doen. Afvallen na de bevalling zal je vast goed doen, maar leg jezelf niet te veel druk op. Natuurlijk kan wat beweging geen kwaad: een wandeling maken met je kindje kan natuurlijk altijd.

Het geven van borstvoeding

Als je besloten hebt om borstvoeding te geven aan je kindje, kan dit helpen bij het afvallen. Door het geven van borstvoeding verbruik je zo’n 500 calorieën per dag en je baarmoeder krimpt ook sneller. Het is natuurlijk belangrijk dat je dan een gezond eetpatroon volgt en niet probeert om het verlies aan die calorieën te compenseren.

Volg cardio training

Alle sporten die erop gericht zijn om je hartslag omhoog te krijgen, bevorderen het afvalproces. Denk aan fietsen, hardlopen, zwemmen of dansen. Het kan in het begin natuurlijk erg zwaar zijn, maar geef het de tijd.

Het trainen van de buikspieren

Je buikspieren hebben het natuurlijk flink te verduren gehad. Het is het waard om hier extra aandacht aan te besteden. Het goede nieuws is dat je het gewoon thuis kunt doen.

Volg een routine

Het is lastig met een pasgeboren baby, maar zorg voor een bepaalde routine in je sportoefeningen. Het volgen van een schema kan houvast geven en sommige vrouwen hebben dit echt nodig. Je kunt hier natuurlijk zelf invulling aan geven.

Ga sporten met je baby

Als je baby zich niet wil aanpassen aan je sportschema, neem hem of haar dan gewoon mee tijdens het sporten. Zo kun je wandelen of joggen met de buggy of hem meenemen naar de sportschool.

Vraag om hulp

Geen tijd om te sporten? Zorg dat je dingen uit handen geeft. Plan twee (vaste) avonden per week in om te gaan sporten en zorg dat je partner thuis is. Ook goed voor hem om een band op te bouwen met jullie kindje!

Eet gezond

Kies voor voeding die je zowel energie als een verzadigd gevoel geeft, zoals mager vlees, veel groenten, volle graanproducten en zuivel. Vermijd vet en suiker. Het volgen van een streng dieet is af te raden; daar heb je ook de energie niet voor.

Drink veel water

Zorg dat je voldoende vocht binnenkrijgt en dan met name water. Het hydrateert je lichaam en bevat geen calorieën. Thee kan ook wel, maar pas op met het drinken van te veel koffie. Het is verleidelijk als je moe bent, maar het kan slaapproblemen natuurlijk ook weer in de hand helpen.

Zorg voor voldoende slaap

Een pasgeboren baby kan je nachtrust behoorlijk verstoren. Toch is het belangrijk dat je voldoende slaap krijgt. Het aantal uren slaap heeft een invloed op je gewicht; hoe minder slaap, hoe groter je zin in zoet en vet eten. Dit laatste zit veel vrouwen dwars bij afvallen na de bevalling. En als je moe bent, heb je minder energie om te gaan sporten waardoor je stofwisseling vertraagd wordt. Plan indien nodig elke twee weken een uitslaapdag in. Vrienden of familie zullen vast graag op willen passen.

Geduld is een schone zaak bij afvallen na de bevalling

Je lichaam heeft 9 maanden de tijd gehad om zo te worden en het duurt voor sommigen nog langer om het weer in vorm te krijgen. Gun jezelf de tijd! Afvallen na de bevalling is niet voor iedereen even makkelijk. Maar als je het echt wil lukt het je zeker!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.