de waarheid over de zwangere buik

Als je zwanger bent, wordt je buik uiteraard steeds groter. Er is echter wel een verschil tussen zwangere vrouwen wat betreft de grootte, vorm en positie van hun buik. Er zijn dan ook verschillende fabeltjes hierover. Maar wat vertelt je zwangere buik je nu echt?

Positie buik

Er wordt vaak gezegd dat de positie van je zwangere buik iets zegt over het geslacht van de baby: draag je je buik hoog, dan krijg je een meisje, draag je laag, dan wordt het een jongetje. Dit is echt een fabeltje. De positie van je buik zegt iets over je buikspieren. Zijn deze uitstekend, dan draag je je buik hoog. Ben je al eens zwanger geweest, of iets ouder of minder fit, dan draag je je buik vaak lager.

Smalle versus wijde zwangere buik

Sommige zwangere vrouwen hebben een smalle en puntige buik, andere weer een brede buik. Dit zegt niets, alleen iets over de lengte van de vrouw. Lange vrouwen hebben vaak een smalle buik en kleine vrouwen vaak een brede buik. Ook vrouwen met overgewicht en vrouwen die veel aankomen tijdens de zwangerschap hebben vaker een brede buik.

Zichtbaarheid zwangerschap

Over het algemeen kun je vanaf het tweede trimester van je zwangerschap duidelijk zien dat er een baby op komst is. Tot die tijd zit de baarmoeder nog verstopt achter het schaambeen. Heb je toch al eerder een buikje? Dat komt door een opgeblazen buik, ook wel een gevolg van de zwangerschap. Ben je eerder zwanger geweest of heb je slappe buikspieren? Ook dan zou je zwangerschap wel eens eerder zichtbaar kunnen zijn.

Linea nigra

Bij sommige zwangere vrouwen loopt er een verticale donkere lijn over hun buik, de zogenaamde linea nigra. Dit is het gevolg van zwangerschapshormonen. Deze lijn verdwijnt volledig na de zwangerschap, in tegenstelling tot striemen. Het vermijden van striemen tijdens de zwangerschap is niet mogelijk: het is genetisch bepaald en afhankelijk van de elasticiteit van je huid. Het enige wat je zou kunnen doen is ervoor zorgen dat je niet onnodig veel aankomt tijdens je zwangerschap, al mag je natuurlijk nooit een dieet volgen.

Grote versus kleine buik

Elke zwangerschap is weer anders; hetzelfde geldt voor elke zwangere buik en elk lichaam. Er is wel een richtlijn voor de grootte van je zwangere buik: vanaf 20 weken zou de afstand tussen het schaambeen en de bovenkant van de baarmoeder ongeveer 20 centimeter moeten zijn en elke week groeit deze afstand met 1 centimeter. Er wordt een afwijking van 3 centimeter gehandhaafd. Je verloskundige houdt de grootte van je buik in de gaten en kijkt of het overeenkomt met de geschatte leeftijd van de baby. Mochten er twijfels ontstaan, dan kan een echo uitkomst bieden. Wellicht klopt de geschatte leeftijd niet of is je baby gewoon groter of kleiner voor zijn leeftijd. Slechts in zeldzame gevallen is er sprake van te weinig vruchtwater.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

One reply on “De waarheid over je zwangere buik”

  • ilse
    23 juni 2016 at 09:54

    Ben het niet eens. Mijn tweede zwangerschap bijna geen buik en hoogdragend. Vlgns arts een jongetje. Volgens een zigeuner die mijn buik vast pakte en zei je draagt niet in een punt vorm naar voren je krijgt een meisje. En ze had gelijk. Mijn moeder heeft 8 kinderen gedragen en alle acht hoog dragend.