Tien hardnekkige fabeltjes over zwangerschap

Als zwangere vrouw krijg je vaak te horen dat je bepaalde dingen niet mag doen en andere dingen juist weer wel moet doen. Sommige dingen kloppen zeker, maar er zijn genoeg fabeltjes.

Soms is het voor zwangere vrouwen daardoor lastig om te bepalen wat ze nu wel en niet moeten doen. Vertrouwen op je eigen verstand is vaak een goede eerste stap. Weet je het echt niet, vraag het dan aan je verloskundige.

Lees hieronder tien van deze fabeltjes met betrekking tot je zwangerschap die al jarenlang hardnekkig de ronde doen:

Het kleuren van je haren is slecht voor de baby

Veel vrouwen durven dit tijdens de zwangerschap niet te doen omdat enkele kleinschalige studies aangetoond hebben dat de chemische stoffen in de verf de huid kunnen binnendringen via het hoofd. De hoeveelheden zijn echter zo klein dat het risico minimaal is. Als je als kapper dagelijks contact hebt met deze stoffen, loop je inderdaad een licht verhoogd risico op een miskraam, maar er is geen duidelijk bewijs hiervoor.

Seks kan de baby schaden

Als je als zwangere vrouw een verhoogde kans hebt dat je kindje eerder geboren wordt, raden artsen vaak aan om niet meer met je partner te vrijen tijdens het derde trimester van de zwangerschap. Voor de meeste vrouwen is er echter geen risico.

Ochtendmisselijkheid verkleint de kans op een miskraam

Er zijn studies die aantonen dat dit duidt op een gezonde baby, aangezien het de kans op een miskraam zou verlagen. Evenveel studies spreken dit echter tegen.

Positie buik zegt iets over het geslacht van de baby

Het is een fabeltje dat een hoge buik op een meisje duidt en een lage buik op een jongetje. De manier waarop je je buik draagt, hangt voornamelijk samen met je lichaamsbouw en spiermassa en zegt dus helemaal niets over het geslacht van je baby.

Niet op je rug slapen tijdens je zwangerschap

Een van de fabeltjes is dat je tijdens je zwangerschap niet op je rug mag slapen. Je moet vooral zo gaan liggen waar jij je het fijnst bij voelt, zodat je voldoende rust krijgt. Het kan zijn dat een belangrijke ader afgekneld wordt als je op je rug slaapt, maar dat zul je meteen merken doordat je duizelig wordt. Slapen op de linkerzij wordt aangeraden bij vrouwen bij wie de groei van de baby achterblijft. Hierdoor wordt de doorstroming van bloed naar de placenta verbeterd.

Striemen kun je voorkomen met zalf

Hier is geen duidelijk bewijs voor, wel kan het de jeuk verzachten die veroorzaakt wordt door een droge huid.

Niet sporten tijdens de zwangerschap

Het is juist goed om in beweging te blijven tijdens de zwangerschap. Vermijd alleen contactsporten en duiken. Wandelen, zwemmen en fietsen kun je gewoon blijven doen. Luister echter goed naar je lichaam en overdrijf het niet.

Vliegen in eerste trimester zwangerschap

Vliegen tijdens het eerste trimester van je zwangerschap is gewoon veilig. Alleen vrouwen die al een miskraam, vroeggeboorte, lage placenta of bloedingen achter de rug hebben, lopen een risico. Zorg wel dat je tijdens lange vluchten regelmatig loopt, zo voorkom je bloedklonters.

Natuurlijke geboorte is beter voor de baby

Een natuurlijke geboorte is niet automatisch beter dan een keizersnede. Wel zal je in de meeste gevallen sneller en makkelijker herstellen na een natuurlijke bevalling, dan na een keizersnede..

Borstvoeding stimuleert het afvallen

Het is zeker zo dat je door het geven van borstvoeding zo’n 200-300 calorieën per dag verbruikt. Maar moeders die borstvoeding geven hebben ook meer honger en zullen dus waarschijnlijk meer eten. Als je hier dus op let, zul je zeker gewicht verliezen, maar als je aan de honger toegeeft, is het effect helaas weg.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.