Hoe snel kun je zwanger worden na de pil

Je slikt al jaren de pil. Dan besluiten je partner en jij dat jullie klaar zijn voor een kindje in jullie leven. Weg dus met die pil! Maar wat dan? Kun je meteen zwanger worden na de pil? En zo ja, wil je dat eigenlijk wel?

Kun je snel zwanger worden na de pil?

Het antwoord is: ja! Je kunt heel snel zwanger worden nadat je gestopt bent met het slikken van de pil. De anticonceptiepil is erg populair onder vrouwen die nog niet zwanger willen worden. Zolang je daar ook nog niet aan toe bent, denk je vaak niet over hoe die pil nu eigenlijk werkt. Veel vrouwen weten ook niet hoe lang de werking van de pil nog aanhoudt nadat je ermee stopt.

Werking van de pil

  • Combinatiepil

    De meest gebruikte anticonceptiepil is de combinatiepil. Deze pil bevat twee soorten hormonen, oestrogeen en progesteron.
    Het voornaamste effect van deze pil is dat het de ovulatie elke maand onderdrukt. En zonder eitje geen zwangerschap. Dat wil zeggen: de kans op een eventuele zwangerschap is nihil als je elke dag netjes de pil slikt.

  • Minipil

    De minipil wordt minder vaak gebruikt onder vrouwen. Deze pil bevat slechts één hormoon: progesteron. De pil is voornamelijk populair bij vrouwen die ouder zijn dan dertig en bij vrouwen die borstvoeding geven. Ook vrouwen die wel een last hebben van migraine neigen naar de minipil.

Zwanger worden na de pil

Als je gestopt bent met de pil, staat niets je in de weg om meteen proberen zwanger te worden. Medisch gezien kan het dus gewoon, ook al heb je de pil jaren geslikt.

Er blijkt echter wel een goede reden te zijn om toch 1-2 maanden te wachten. Volgens artsen is het beter om de eerste periode na het stoppen van de pil toch nog even condooms te gebruiken. Dit om beter inzicht te krijgen in je cyclus.

De eerste menstruatie kan namelijk nog niet gezien worden als een echte bloeding. Het is het effect van de hormonen die je lichaam verlaten. Je ovulatie kan dus later optreden nadat je met de pik gestopt bent. Als je wel meteen zwanger wordt, is het lastig om de uitgerekende datum te bepalen.

Je cyclus nadat je gestopt bent met de pil

Voor sommige vrouwen is het zo dat de menstruatie niet meteen terugkomt nadat ze met de pil gestopt zijn. Dit wordt ook wel post-pil amenorroe genoemd. Het goede nieuws is dat het normaal gesproken binnen een paar maanden weer goed zal komen. Maar soms kan het wel zo’n negen maanden duren. Het is echter niet bekend waar dit aan ligt.

Voor de meeste vrouwen geldt dit echter niet. Zij kunnen in principe dus gelijk zwanger worden nadat ze stoppen met de pil.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.