Zwanger worden na gebruik van de pil

Als jij en je partner eenmaal besloten hebben om samen een kindje te krijgen, kunnen jullie meestal niet wachten tot het zover is. Als je al die jaren de pil hebt geslikt, is de eerste stap natuurlijk om daarmee te stoppen. Hoe snel vrouwen zwanger worden na gebruik van de pil, verschilt van persoon tot persoon. Het is mogelijk om meteen zwanger te worden nadat je gestopt bent met de pil, maar besef wel dat het uitzonderlijk is. Meestal heeft je lichaam meer tijd nodig om te herstellen en de kans is groot dat het maanden duurt voordat je eigen cyclus weer op gang komt. Laat je dus zeker niet ontmoedigen als je de eerste maanden nog niet zwanger bent. Het kan zeker elke maand weer een teleurstelling zijn, maar besef dat het vrij normaal is.

Wat gebeurt er nadat je stopt met de pil?

De pil legt namelijk je natuurlijke cyclus plat en zorgt voor een constante dagelijkse hormooninname. De meeste vrouwen slikken 3 weken de pil en lossen dan een stopweek in. In deze week wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten; dit lijkt op een normale menstruatie.

Een opvallend feit is dat vrouwen die de pil meerdere jaren geslikt hebben, meer moeite hebben met het op gang brengen van hun natuurlijke menstruatie. Als je het gevoel hebt dat het te lang duurt, dan is het wijs om een afspraak te maken met je huisarts of een gynaecoloog. Hij of zij kan dan proberen om je menstruatie op te wekken door middel van medicijnen.

Wanneer is het verstandig naar de huisarts te gaan?

Ter geruststelling een aantal feitjes op een rij. Van alle vrouwen die proberen om zwanger te worden, is 30 procent binnen drie maanden in verwachting, 70 procent binnen een halfjaar en ruim 80 procent na een jaar. Na twee jaar is 90 procent zwanger. Als je na een jaar nog niet zwanger bent, is het een goed moment om een afspraak te maken bij je huisarts.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.