Inhoudsopgave
Een zwangerschap en een bevalling kunnen een ware aanslag op het lichaam van de vrouw zijn. Tijdens de zwangerschap kun je last hebben van allerlei kwaaltjes, maar helaas kan het zo zijn dat je ook na de bevalling nog niet helemaal klachtenvrij bent. Denk bijvoorbeeld aan urineverlies, veel vrouwen krijgen hier mee te maken. Maar hoe kan het nu dat je de controle over je blaas verliest?
Zwakkere bekkenbodem
De weefsels en spieren die je baarmoeder, je darmen en blaas ondersteunen, kunnen soepeler worden tijdens de zwangerschap. Dit is te wijten aan de zwangerschapshormonen en het gewicht van je groeiende baby. Deze spieren en weefsels worden bekkenbodem genoemd. Na de bevalling zijn de bekkenbodemspieren nog soepeler, waardoor ze ook zwakker kunnen zijn geworden. Als je last hebt van een zwakke bekkenbodem, kan het moeilijker worden om de sluitspieren aan de onderkant van je blaas dicht te knijpen. Daardoor heb je minder controle over je blaas en kan het zijn dat je urine verliest. Soms een beetje, soms zo erg dat je nieuwe kleren aan moet trekken. En het kan gebeuren, tijdens het lachen, hoesten, niezen of als je zware dingen moet tillen. Heel vervelend uiteraard!
Tijdens de zwangerschap kan het ook voorkomen dat je een overactieve blaas hebt, je moet dan vaak plassen, zowel overdag als ’s nachts. En als je moet, dan moet je ook snel. Hormonen zijn hierbij de boosdoener. Gelukkig gaat dit meestal wel voorbij als de baby er is.
Incontinentie na de bevalling
Het hebben van urineverlies wordt ook wel stressincontinentie genoemd. Het is een van de zwangerschapskwaaltjes die je kunt krijgen. Heel veel jonge moeders hebben hier last van in het eerste jaar na de bevalling, zo’n 33% ervaart dit probleem. De eerste dagen na de geboorte van de baby draag je nog kraamverband waardoor ook de urine opgevangen zal worden. Als het bloeden gestopt is, kun je ervoor kiezen om ander (maand)verband te dragen. De apotheek of drogist kan je hierin adviseren.
Je hebt een grotere kans op stressincontinentie als je tijdens de zwangerschap ook minder controle over je blaas had, vooral in het eerste en tweede trimester. Ook als je lang hebt moeten persen tijdens de bevalling of als er een verlostang aan te pas heeft moeten komen, is de kans erop groter. Als je een ruggenprik hebt gehad, zijn de zenuwen rondom je blaas vaak gevoelloos. Je voelt de eerste dagen na de bevalling dan ook echt niet dat je moet plassen. Gelukkig schiet de verloskundige of de kraamhulp je hierbij te hulp en herinnert je er af en toe aan om naar het toilet te gaan.
Hoe lang houd je last van urineverlies na de zwangerschap?
Maar hoe lang kan deze incontinentie nu aanhouden? Dat varieert. Sommige vrouwen hebben er maar een paar weken last van. Andere vrouwen een paar maanden en bij sommige vrouwen gaat het probleem niet meer weg. In het laatste geval is het wel aan te raden om naar de huisarts te gaan. Het is namelijk niet iets dat erbij hoort en wat je dient te accepteren.
Bekkenbodemspieren trainen
Maar wat kun je er nu aan doen? Je kunt de controle over je blaas herstellen door regelmatig bekkenbodemspieroefeningen te doen. Doe deze oefeningen drie keer per dag en tenminste drie maanden. Je zult merken dat je spieren hierdoor sterker worden. Het is het beste om hier snel na de bevalling mee te beginnen, het zal het genezingsproces ook bevorderen. Hoe doe je de oefeningen? Wanneer je zwangerschapsgymnastiek of zwangerschapsyoga hebt gedaan dan weet je je bekkenbodemspier wellicht al goed te vinden. Wanneer je nog niet weet welke spier je bekkenbodemspier is dan kun je deze leren herkennen door wanneer je plast op het toilet te proberen om het plassen te stoppen. Je voelt dan bepaalde spieren zich aanspannen, dat zijn je bekkenbodemspieren. Een andere manier om deze spieren te herkennen is om de spieren rond je anus aan te spannen, zeg maar de spieren die je gebruikt om een windje in te houden. Wanneer je de spieren van je bekkenbodem met oefeningen traint, zul je na verloop van tijd merken dat je minder of zelf helemaal geen urine meer verliest. Er zijn een aantal zaken om op te letten tijdens de bekkenbodemoefeningen:
- Trek je buik niet in
- Span je billen niet
- Hou je adem niet in
- Klem je benen niet tegen elkaar
Andere tips om je blaas te versterken
Er zijn op ook nog andere manieren om bij urineverlies na de bevalling de controle over je blaas terug te krijgen. Sommige vrouwen denken dat ze minder moeten gaan drinken, maar niets in minder waar. Veel drinken is juist belangrijk, zeker als je ook nog borstvoeding geeft. Het advies is om zeker zo’n 8 glazen cafeïnevrije drank te nuttigen. Je lichaam moet weer wennen aan een volle blaas nu je baby er niet meer zit. Als je merkt dat je moet plassen, houdt het dan even op. Is je blaas erg gevoelig, begin dan met een paar minuten. Langzaam aan kun je dit opbouwen. Op deze manier versterk je je blaas.
Als je last blijft houden van urineverlies na de bevalling, twijfel dan niet om contact op te nemen met je huisarts. Hij of zij kan je misschien meer tips geven en verder helpen.