Tips bij het geven van borstvoeding

Steeds meer ouders vinden het geven van borstvoeding belangrijk, maar zijn er soms ook onzeker over. Het is een natuurlijk proces, maar het is niet altijd vanzelfsprekend, en vaak is het iets dat jij en je baby moeten leren. Daarnaast gaat borstvoeding geven niet bij elke moeder even gemakkelijk. Daarom hebben we de onderstaande borstvoedingstips voor je op een rijtje gezet.

6 handige borstvoedingstips

Iedere baby is anders, ook in het drinken aan de borst. Er bestaan dus geen vaste regels voor jou en je baby wat betreft borstvoeding. Ook gaat borstvoeding geven niet altijd meteen vanzelf. Zo kun je goed beginnen:

  • leg de baby direct na de geboorte op je blote huid. Zo blijft hij goed op temperatuur en kan hij vaak al zelf (of met een beetje hulp) de borst vinden
  • als het aanleggen na de eerste 24 uur nog niet lukt of als je van je kind gescheiden bent, kun je zelf je melkproductie stimuleren door te starten met kolven. Zo zorg je ervoor dat het hormoon dat de melkproductie regelt (prolactine) hoog blijft
  • het duurt ongeveer 5 dagen voor de aanmaak van je moedermelk goed op gang is gekomen. Door je kind vaak aan te leggen, stimuleer je je melkklieren. Bovendien komt door het lichamelijk contact met je baby oxytocine vrij. Dit hormoon zorgt er voor dat de spiertjes rondom je melkklieren zich samentrekken waardoor er melk uit je borsten komt
  • als je zelf voldoende drinkt en rust, kan dat helpen bij het op gang houden van je melkproductie. Zorg goed voor jezelf, je bent tenslotte nog aan het herstellen. Lees ook: Wat mag je wel en niet eten en drinken als je borstvoeding geeft?
  • tijdens je zwangerschap kun je al een goede voedingsbeha aanschaffen om je borsten steun te geven. Het is belangrijk dat je beha je borsten niet afknelt, dat kan (straks) zorgen voor verstopte melkkanalen. In de meeste winkels kunnen ze je advies geven over de juiste maat. Koop een voedingsbeha echter niet te vroeg: na de bevalling zal je borstomvang nog iets toenemen, terwijl de onderwijdte weer afneemt. Let er bij het kopen van een beha op dat je de onderwijdte in omvang kunt verstellen en de cup de ruimte heeft om mee te groeien;
  • als je tijdens je zwangerschap al weet dat je na de geboorte borstvoeding wilt gaan geven, is het aan te raden om een informatiebijeenkomst hierover te bezoeken. Als je je liever thuis wilt voorbereiden: er zijn veel boeken over borstvoeding te koop en ook op internet kun je veel nuttige informatie terugvinden.

Je zult merken dat je tijdens je zwangerschap en na de bevalling veel en vaak goedbedoelde adviezen krijgt. Daarom is het belangrijk om al tijdens de zwangerschap zelfvertrouwen en kennis op te bouwen door bijvoorbeeld een cursus te gaan volgen bij jou in de buurt.

Tip! Lees ook: Borstvoeding geven: Alles wat je moet weten

Laat je niet van de wijs brengen

Mensen kunnen kritisch en soms zelfs bot zijn als het om de verzorging van je kindje gaat. Borstvoeding valt hier natuurlijk ook onder. Laat je niet van de wijs brengen. Luister wel naar anderen, maar doe uiteindelijk wat je zelf het beste lijkt. Dit geldt ook als borstvoeding uiteindelijk niet wil lukken. Borstvoeding is goed voor je kindje, maar je bent echt niet de enige bij wie het gewoon niet lukt. Er zijn genoeg kinderen gezond opgegroeid zonder borstvoeding. Je hebt het geprobeerd en dat doen lang niet alle moeders.

Weet je zelf nog tips?

Zoveel moeders, zoveel ervaringen. Heb jij zelf nog borstvoedingstips die je graag met andere lezers wil delen, laat dan hieronder een berichtje achter!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.