Snel opnieuw zwanger na bevalling Wat doet dat met je lichaam

Als je na de bevalling snel opnieuw zwanger wordt, kan dit dan schadelijk zijn voor je lichaam? Het hoeft niet, de kans is aanwezig dat de nieuwe zwangerschap net zo goed verloopt als de eerdere. Op dit gebied is nog weinig onderzoek gedaan, maar als vrouw loop je wel een verhoogd risico op een van de volgende lichamelijke problemen als er tussen twee zwangerschappen maar een korte periode zit:

Losgelaten placenta

Het kan voorkomen dat de placenta niet meer vastzit aan de baarmoederwand, waardoor je baby geen zuurstof meer krijgt. Dit kan natuurlijk ernstige gevolgen hebben, je kindje kan bijvoorbeeld sterven in de baarmoeder, vroegtijdig geboren worden en/of een hersenbeschadiging oplopen.

Placenta praevia

Dit is een zwangerschapscomplicatie waarbij een of meer foetale bloedvaten van de placenta of navelstreng voor de geboorte-uitgang liggen, onder de baby. Het komt voor bij circa 1 op 3000 zwangerschappen. Een geplande keizersnede is bij deze complicatie aangewezen omdat een bij normale vaginale bevalling vasa preavia een hoog sterftecijfer (50-90%) heeft.

Scheur in de baarmoeder

De kans op een gescheurde baarmoeder is 50 keer groter bij een natuurlijke bevalling als de moeder eerder een keizersnede heeft gehad. Deze aandoening komt gelukkig weinig voor, er is een kans van 9 op 1000, maar het is wel gevaarlijk voor zowel de moeder als de baby. Er is zelfs een kleine kans dat de baby komt te overlijden.

Vroeggeboorte

Er blijkt een verband te bestaan tussen prematuur bevallen en een nieuwe zwangerschap binnen 18 maanden na de bevalling. Als je na de bevalling snel opnieuw zwanger wordt, zul je dan ook onder strenge controle staan van een gynaecoloog en/of verloskundige. De bevalling zal dan sowieso in het ziekenhuis gaan plaatsvinden.

Als je snel weer zwanger wordt nadat je bevallen bent, kan dat ook gevolgen hebben voor je nieuwe kindje. De kans op autisme is groter, er is vaker sprake van een laag geboortegewicht en de nieuwe baby is vaak kleiner dan gemiddeld. Daarnaast kan het moeilijk zijn om je aandacht goed te verdelen over je twee kindjes. Je hebt natuurlijk minder tijd, wat de ontwikkeling kan beïnvloeden.

Andersom kan je oudere kindje ook jaloers worden en negatief reageren op de nieuwe aanwinst. Dit kan hij of zij uiten door het vragen van extra aandacht of zelfs door de baby pijn te doen. Aan de andere kant kan het ook voordelen hebben als het leeftijdsverschil tussen twee kinderen klein is. Je zult het pas na een aantal jaar merken, maar ze kunnen elkaars ideale speelmaatje worden.

Je relatie en een snelle zwangerschap na je bevalling

Tenslotte kan je relatie het ook zwaar te verduren krijgen als je vlak na elkaar kinderen krijgt. Je moet al je aandacht al verdelen over die twee kleintjes, waardoor je je partner nog wel eens wilt vergeten. Daarnaast kunnen de gebroken nachten door de voedingen hun tol eisen, terwijl het oudere kindje overdag alle aandacht opeist. Op financieel gebied kan het ook vaak een uitdaging zijn. Als je deze moeilijke periode goed wilt doorstaan is het zaak om alle hulp die je kunt krijgen te aanvaarden. Wellicht kan je partner de baby ’s nachts voeden, waardoor je wat extra slaap krijgt. En probeer maar te denken: als ze beide naar de kleuterschool gaan, zal het alleen maar beter worden. En gelukkig krijg je er veel voor terug!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 replies on “Snel opnieuw zwanger na bevalling: wat betekent dat voor je lichaam?”

  • carla
    16 mei 2016 at 07:11

    gm
    ik ben een moeder van een dochter die ernstige help syndroom heeft gehad de baby moest na 26 weken met een spoedoperatie geboren worden hij heeft slechts 6 dagen mogen leven nu 2 maanden later is zij weer zwanger hoe bang moet ik wezen het was duidelijk afgeraden het was haar niet om te doen en is ook totaal onverwachts

  • […] op vroeggeboorten wanneer je binnen achttien maanden na je bevalling opnieuw zwanger raakt. Volgens deze website beval je dan sowieso in het ziekenhuis, maar dat hoeft dus niet. Ik beviel gewoon thuis in overleg […]

  • […] op vroeggeboorten wanneer je binnen achttien maanden na je bevalling opnieuw zwanger raakt. Volgens deze website beval je dan sowieso in het ziekenhuis, maar dat hoeft dus niet. Ik beviel gewoon thuis in overleg […]

  • em
    27 juli 2020 at 12:06

    Ik weet van een vrouw die in 6 jaar 4 kinderen heeft gekregen, als ze was bevallen, dan was in een mum van tijd weer zwanger.

  • 10 januari 2021 at 07:52

    Ik vind het heerlijk om zwanger te zijn. Het kan mij niet vaak genoeg gebeuren dat ik zwanger wordt gemaakt.