Inhoudsopgave
Het geven van borstvoeding is voor een vrouw een van de mooiste dingen om mee te maken. Borstvoeding is de meest natuurlijke en meest geschikte voeding voor je baby. Het heeft de samenstelling en de temperatuur waar je baby van houdt. Moedermelk voedt, lest de dorst en is licht verteerbaar. De samenstelling van borstvoeding is helemaal afgestemd op de behoefte van je baby. Moedermelk bevat alle voedingsstoffen die hij nodig heeft. Het bevat alle voedingstoffen die nodig zijn voor een gezonde groei en ontwikkeling. Bovendien is borstvoeding gemakkelijk. Je hebt het altijd bij je en het is voortdurend op de juiste temperatuur. Bovendien versterkt moedermelk het immuunsysteem, waardoor je kindje beter tegen een stootje kan. Hierdoor is je baby minder vatbaar voor ziektes en infecties. Daarom krijgt je baby met borstvoeding de beste start.
Voordelen borstvoeding voor baby en moeder
Het geven van borstvoeding heeft nog een aantal voordelen, zowel voor jou als voor de baby. Bij de baby wordt de kans op het ontwikkelen van allergieën vermindert, zeker als je minimaal 6 maanden borstvoeding geeft. Daarnaast kost het drinken aan de borst een baby meer inspanning dan drinken aan en fles, waardoor de mond- en kaakspieren goed worden getraind. En zoals gezegd, wordt het immuunsysteem van je baby erdoor versterkt. Voor jou als moeder heeft het geven van borstvoeding de volgende voordelen: je vloeit minder lang waardoor je lichaam sneller herstelt na de bevalling, je menstruatie blijft langer uit, je verbruikt extra lichaamsvet waardoor je sneller terug bent op je oude gewicht, het zou de kans op borst- en eierstokkanker verminderen en het vermindert de kans op botontkalking.
Frequentie voeding
Het is niet aan te geven hoeveel borstvoeding je baby precies nodig heeft. Het advies hierin is: geef hem zoveel als hij wil en voed hem als hij daarom vraagt. Je baby zal zelf aangeven wanneer hij honger heeft, waardoor ook enige regelmaat ontstaat in het geven van borstvoeding. In de eerste weken zul je ’s nachts je baby moeten voeden. Het maagje is nog er klein en hij zal eens in de twee of drie uur om voeding vragen. Als je kindje goed groeit (90-200 gram per week) en voldoende natte luiers heeft (minimaal 4 per dag), weet je dat hij voldoende voeding binnenkrijgt.
Eerste keer borstvoeding
Er zijn drie belangrijke voorwaarden om van borstvoeding geven een succes te maken: zelfvertrouwen, geduld en een goede manier van aanleggen. De eerste dagen na de geboorte moet de borstvoeding op gang komen. Dat is zowel voor jou als je baby eventjes wennen. Je moet bijvoorbeeld leren hoe je je baby moet aanleggen om borstvoeding te geven. De verloskundige of kraamverzorgster kan je hierbij helpen en tips geven. Geef niet op, je zult zien dat jij en je baby binnen de kortste keren de smaak te pakken hebben.
De eerste dagen na de geboorte komt er een dikke, gelige melk uit je borsten: colostrum. Deze startmelk bevat veel eiwitten en geeft je kind net dat zetje wat hij nodig heeft om te groeien en de ontlasting op gang te brengen. Ook bevat colostrum belangrijke beschermende stoffen. De darmflora wordt hiermee voorbereid op de latere melk.