- Home
- Zwangerschap
- 6 factoren die de kans op een ...
Inhoudsopgave
Stel dat jij en je partner toe zijn een kindje. Je ziet het al helemaal voor je. Samen knuffelen met je baby. Je partner die de liefste papa van de wereld blijkt te zijn. Maar hoe ziet dat plaatje er precies uit? Zie je één baby? Of meer? Uit onderzoek blijkt dat diverse factoren van invloed kunnen zijn op de kans van een tweeling of meerling. Tijd om in je familiegeschiedenis te duiken en je eetpatroon aan te passen. Beide zaken kunnen er namelijk voor zorgen dat je meer dan één baby kunt krijgen. Om het even op een rijtje te zetten, kunnen de volgende factoren een rol spelen:
1. Familiegeschiedenis
Het gaat hier echt om de familiegeschiedenis van de moeder. Die van de vader heeft geen enkele invloed. De moeder zorgt immer voor de eitjes. Dus als je zelf deel uitmaakt van een tweeling, of je moeder of je nichtje, vergroot dit de kans op een meerling.
2. Levensstijl
Vrouwen die weinig vet eten, vooral veganisten en vegetariërs, hebben een minder grote kans op het krijgen van meerling. Dit ten opzichte van vrouwen die wel voor de volle melk en steaks gaan. De oorzaak hierin ligt in kleine hormonale verschillen tussen deze twee groepen vrouwen. Ook hebben vrouwen die wel die vetten binnenkrijgen vaker een hoger BMI.
3. Aantal kinderen dat je al hebt
Hoe mee kinderen je al hebt, hoe groter de kans dat je ooit een meerling zult krijgen. Kwestie van toeval dus. De reden ligt misschien in het feit dat als makkelijk zwanger wordt, je ook een goede ovulatie hebt.
4. Leeftijd moeder
Als je tussen de 30 en 40 jaar oud bent, is de kans op een tweeling groter. De manier waarop je eierstokken werken, verandert naarmate je ouder wordt. Er komen dan gewoon meer eitjes vrij.
5. Waar je vandaan komt
In West-Europa is de kans op een tweeling 1 op 60. In Nigeria 1 op 20 of 30. In Zuidoost-Azië komt het weer zelden voor. Een echte reden is hier niet voor te geven. Het blijkt dat als je als Nigeriaanse vrouw ergens ander woont, de kans weer kleiner wordt. Waarschijnlijk heeft het dus iets te maken met het voedingspatroon of klimaat.
6. Vruchtbaarheidsbehandelingen
Een van de grootse oorzaken van het ontstaan van meelringen: de vruchtbaarheidsbehandelingen, waaronder IVF. Je lichaam krijgt medicijnen om de eisprong en productie van eitjes te stimuleren.
Bovengenoemde factoren gelden vooral in het geval van twee-eiige tweelingen en meerlingen. Dan is er namelijk sprake van verschillende eitjes. Identieke tweelingen zijn gewoon een toevalstreffer van de natuur. Er is geen bekende gemeenschappelijke factor van invloed op het krijgen van een identieke tweeling.
Natuurlijk kan je ook een meerling krijgen als je aan geen van de bovenstaande punten voldoet, maar zeker als je aan meerdere factoren voldoet dan is de kans op een tweeling of meerling fors groter.