Het eten van gezonde voeding verhoogt de zwangerschapskansen bij IVF

Als je moeilijk zwanger kunt raken, spreken we van een verminderde vruchtbaarheid. Het is normaal dat je niet direct zwanger raakt. Meestal duurt het wel een jaar voordat je zwanger wordt, maar als het langer duurt of je al wat ouder bent, kun je kiezen voor vruchtbaarheidsbehandeling, zoals IVF. Onderzoek laat zien dat vrouwen die in een IVF-traject zitten baat hebben bij het hanteren van een gezonde leefstijl wat betreft hun voeding. Het eten van gezonde voeding verhoogt zwangerschapskansen bij IVF, de kans op een zwangerschap wordt namelijk verhoogd tot 60%.

Een gezonde leefstijl vergroot de kans op zwangerschap

Het is bekend dat bepaalde vormen van leefstijl de gezondheid van de mens kunnen beïnvloeden. Dat geldt voor voeding, maar ook voor roken en overgewicht. Eerder onderzoek heeft al laten zien dat deze factoren ook van invloed kunnen zijn op de vruchtbaarheid. Er is echter nog nooit onderzoek gedaan naar de invloed van voeding op het verloop van een vruchtbaarheidsbehandeling, zoals IVF.

Maar wat wordt er nu exact bedoeld met een gezonde voeding? Men moet hierbij denken aan een dieet dat veel volkorenproducten en fruit bevat. Ook margarine behoort tot dit dieet, maar dat heeft ook vooral te maken met de duidelijke aanwezigheid van de volkorenproducten. Daarnaast moet het nuttigen van snacks en verwerkte graanproducten tot een minimum beperkt worden.

Hoe werkt de positieve relatie tussen gezonde voeding en een vergrote kans op een zwangerschap na IVF?

Gezonde voeding verhoogt zwangerschapskansen bij IVF omdat voeding de hoeveelheid geproduceerd hormoon na de IVF-behandeling beïnvloedt. Een goede voeding leidt tot de productie van minder hormoon. Hoge concentraties hormoon beïnvloeden het baarmoederslijmvlies op een negatieve manier. Hierdoor kan een embryo zich minder makkelijk innestelen waardoor een zwangerschap uitblijft. Een slecht dieet leidt tot een disbalans tussen zuurstofradicalen en anti-oxidanten. De eicel wordt hierdoor negatief beïnvloedt, wat weer een negatieve invloed kan hebben op het embryo en dus ook op een mogelijke zwangerschap. Daarnaast blijkt dat als de moeder een een slecht voedingspatroon hanteert, dit leidt tot een tekort aan voedingsstoffen in de baarmoeder en dus ook voor het embryo.

Als je dus moeilijk zwanger kunt raken en ervoor kiest om een vruchtbaarheidsbehandeling te ondergaan, is het erg belangrijk om een gezonde leefstijl te hanteren en een gezond dieet te volgen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.