Zwangerschap leidt tot grotere voeten

Tijdens de zwangerschap kun je als vrouw last hebben van allerlei kwaaltjes. Je voelt je moe, bent misselijk en noem maar op. Vervelende kwaaltjes die gelukkig na verloop van tijd weer overgaan. Iets waar mannen erg blij mee zijn, is dat de borstomvang van veel vrouwen ook toeneemt gedurende de zwangerschap. Maar dat blijkt niet het enige lichaamsdeel te zijn dat groeit tijdens die negen maanden. Uit Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat zwangerschap leidt tot grotere voeten. De voeten van de zwangere vrouwen groeiden tot wel 1 centimeter groter. En deze verandering blijkt ook nog eens blijvend te zijn.

Zwangerschap leidt tot grotere voeten, echt waar!

Aan het onderzoek deden 49 vrouwen mee. Van deze vrouwen werd de voetlengte gemeten tijdens de zwangerschap. Vijf maanden na de bevalling werd de meting over gedaan. De resultaten toonden aan dat de grootte van hun voeten in deze periode gemiddeld 2 tot 10 millimeter toenam.

Bij twee derde van deze vrouwen was er sprake van een groei van hun voeten; 11 van de 49 vrouwen moesten daarnaast in het vervolg ook een grotere maat schoen aanschaffen.

Hoe kunnen deze resultaten verklaard worden? De voeten worden langer omdat ze meer doorzakken, de holte van de voet wordt lager bij veel vrouwen tijdens de zwangerschap. Dit komt door de hormonen die in het bloed zitten tijdens de zwangerschap, deze zorgen er namelijk voor (vooral tegen het einde van de zwangerschap) dat de banden van het bekken losser worden zodat het hoofdje van het kindje erdoor past. Echter die hormonen komen dus ook in de rest van het lichaam terecht en bij de voeten worden de banden (tussen alle botjes) dus ook losser, hierdoor zakken de voeten uit.

De toename van het lichaamsgewicht (kindje in de buik) helpt ook niet mee. Na de zwangerschap veranderd de hormoonspiegel wel weer, maar de voeten blijven doorgezakt, de voetholtes komen niet opeens weer tegen de zwaartekracht in weer omhoog.

De ene persoon zal meer doorzakken met de voeten bij een zwangerschap dan de ander, dit heeft o.a. te maken met het voettype wat iemand heeft en de ene persoon reageert sterker op de hormonen dan de ander (sommige vrouwen krijgen bv. last van bekkeninstabiliteit, anderen niet).

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.