Verband tussen griep tijdens de zwangerschap en autisme bij kinderen

Uit onderzoek blijkt dat kinderen wiens moeder tijdens de zwangerschap last heeft gehad van griep een grotere kans lopen op het ontwikkelen van autisme. Er lijkt hiermee een aantoonbaar verband te zijn tussen griep tijdens de zwangerschap en autisme bij kinderen. Autisme is een ontwikkelingsstoornis die zich kenmerkt door beperkingen in de sociale interactie, de communicatie en zich steeds herhalend gedrag. De stoornis is al aanwezig voor de geboorte, maar is op zeer jonge leeftijd vaak nog niet duidelijk te diagnosticeren. Vaak is dat pas vanaf het derde levensjaar mogelijk, maar het kan ook pas op latere leeftijd duidelijk worden. Dit is afhankelijk van de alertheid van ouders, verzorgers en artsen. De stoornis kan niet genezen worden.

Hoe langer de griep duurt hoe groter de kans op autisme

Het onderzoek is uitgevoerd in Denemarken onder 97.000 zwangere vrouwen en later bij hun pasgeboren kinderen. Het onderzoek vond plaats in de periode tussen 1997 en 2003 en is gepubliceerd in een medisch vakblad voor kindergeneeskunde. De vrouwen moesten gedurende de zwangerschap bijhouden of ze last hadden van ziektes of infecties en welke antibiotica ze hiervoor gebruikten. Uit de resultaten concludeerden de wetenschappers dat als een vrouw gedurende haar zwangerschap de griep heeft gehad, de kans twee keer zo groot is dat haar kind een autistische afwijking ontwikkelt voor het derde levensjaar. Als de griep meer dan één week aanhield, was de kans zelfs drie keer zo groot. Het effect is alleen aanwezig als de moeder griep heeft gehad. Bij andere veel voorkomende infecties (zoals een verkoudheid en een blaasontsteking) zijn deze gevolgen niet aanwezig.

Verder onderzoek naar de gevolgen van griep tijdens de zwangerschap is noodzakelijk

Alhoewel het onderzoek zeer interessant is, is het nog te vroeg om er al echt definitieve conclusies aan te verbinden. Er moet eerst nog gekeken worden naar de exacte relatie tussen de griep en autisme. Uit onderzoek bij dieren is gebleken dat de griep tijdens zwangerschap van invloed is op de ontwikkeling van de hersenen van ongeboren nakomelingen. Het immuunsysteem van de moeder wordt dan aangetast door het vechten tegen een infectie. Het is echter nog niet bekend of die relatie ook aanwezig is bij mensen. Zwangere vrouwen hoeven zich dan ook zeker nog geen zorgen te maken, er kunnen ook externe factoren zijn die de kans op autisme bij kinderen vergroten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.