De griepprik als je zwanger bent wel of niet doen

Griep of influenza is een ziekte die door het influenzavirus wordt veroorzaakt. Dit virus infecteert de luchtwegen. De meeste mensen hebben milde klachten als ze griep hebben. Sommige mensen lopen meer risico om ernstig ziek te worden door de griep. Griep kan voor mensen met een specifieke medische aandoening ernstige gevolgen hebben. Hetzelfde geldt voor ouderen boven de 60 jaar. Vandaar dat deze bevolkingsgroepen jaarlijks een oproep krijgen om de griepprik te gaan halen. De griepprik is geen garantie voor het voorkomen van de ziekte. Wel blijkt dat het de kans op het krijgen van griep kleiner maakt. En mocht je toch ziek worden, is de kans groot dat de ziekte milder verloopt en dat je minder kans hebt op complicaties, zoals een longontsteking.

Wat zijn de risico’s van de griepprik tijdens een zwangerschap?

Het is dus niet verkeerd om een griepprik te gaan halen als je behoort tot een van de risicogroepen. Maar wat als je zwanger bent? Veel vrouwen twijfelen dan omdat ze bang zijn voor de gevolgen voor hun ongeboren kind. Onderzoek laat echter zien dat er geen schadelijke effecten bekend zijn. Het halen van de griepprik wordt zelfs aangeraden als je tijdens het griepseizoen in het tweede of derde trimester bent. Zo bescherm je je eigen gezondheid. Tijdens de zwangerschap is je weerstand een stuk lager waardoor je sneller ziek wordt. De kans op een ernstiger verloop van de ziekte en complicaties is groter. Daarnaast kan een zware griepaanval ook ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van je ongeboren kindje. De kans op een vroeggeboorte is namelijk groter. Tenslotte mag je weinig geneesmiddelen slikken als je tijdens je zwangerschap ziek wordt. Alleen medicatie gebaseerd op paracetamol is toegestaan om klachten als spierpijn en koorts te verminderen.

Het kan zijn dat je nog niet weet dat je zwanger bent. Als je in het begin van je zwangerschap de griepprik hebt gehaald, hoef je je overigens geen zorgen te maken. Verschillende studies hebben aangetoond dat het vaccin ook vroeg in de zwangerschap gewoon veilig is.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.