- Home
- Zwangerschap
- Waar nestelt het bevruchte eit ...
Inhoudsopgave
Wanneer het bevruchte eitje zich niet in de baarmoeder, maar op een andere plek innestelt, spreken we van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (ook wel ectopische zwangerschap genoemd). Deze zwangerschap kan zich dan voordoen in de eileiders, eierstokken, baarmoederhals of de buikholte. De kans op een zwangerschap buiten de baarmoeder is één procent.
Waar nestelt het bevruchte eitje bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?
Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is er op de een of andere manier iets misgegaan tijdens de reis van het bevruchte eitje vanuit de eierstok naar de baarmoeder. In de meeste gevallen is er sprake van een beschadiging van de eileiders.
Hoe merk je dat je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt?
Als er bij jou sprake is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, kan het zijn dat je daar in het begin helemaal niets van merkt. Je hebt een test gedaan en die was positief. Bovendien heb je echt last van de typische zwangerschapsklachten zoals misselijkheid en pijnlijke en gevoelige borsten. Wanneer je wel klachten zult krijgen bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is afhankelijk van de plaats waar het bevruchte eitje zich heeft ingenesteld. De eileider verschilt qua breedte. Zit het eitje in het nauwe gedeelte, dan zul je snel klachten ervaren. Maar als het eitje nog even de ruimte heeft om zich te ontwikkelen, dan kan het wat langer duren voordat je iets merkt. Vroeg of laat zul je in ieder geval last krijgen van pijn en/of bloedverlies. Als er sprake is van een bloeding in de buik die niet opgemerkt wordt, kun je ook last krijgen van duizeligheid en eventueel kunnen flauwvallen.
De meeste klachten komen voor in de vijfde tot twaalfde week van de zwangerschap, met een piek bij 7-8 weken. Soms is het lastig om het verschil tussen een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en een miskraam te zien. Nader onderzoek kan dan uitkomst bieden. Denk hierbij aan een inwendig onderzoek, bloedonderzoek, vaginale echo of zelfs een kijkoperatie.
Welke complicaties kunnen er optreden?
Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan ernstige complicaties hebben. Als het vruchtje in de eileider groeit, kan het gebeuren dat de eileider scheurt en dan kan er bloed in je buikholte komen, een zeer pijnlijke ervaring. Er kan ook sprake zijn van vaginaal bloedverlies. Een doorverwijzing naar een gynaecoloog is noodzakelijk. Meestal zal er een operatie volgen om het niet-levensvatbare vruchtje te verwijderen. In sommige gevallen moet de eileider dan ook verwijderd worden.
De kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is groter als je er eerder een hebt gehad. Ook na een ontsteking aan de eileiders of een buikoperatie is de kans erop groter. Er wordt ook wel eens gezegd dat de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap groter is na het gebruik van een spiraaltje als anticonceptiemiddel, maar het bewijs hiervoor is niet overtuigend.
Als er bij jou sprake is geweest van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap waarbij een van je eileiders verwijderd moest worden, zijn de vooruitzichten op een nieuwe zwangerschap goed. De andere eileider zal de functie van de verwijderde eileider overnemen, mits deze niet beschadigd is. In dat geval is de prognose minder gunstig.
Als je opnieuw zwanger wordt nadat er bij je eerste zwangerschap sprake was van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, is het aan te raden om al vroeg een echo te laten maken om de controleren of het eitje zich deze keer wel in de baarmoeder heeft ingenesteld.
Lees ook: buitenbaarmoederlijke zwangerschap leidt tot het krijgen van minder kinderen
buitenbaarmoederlijke zwangerschap ectopische zwangerschap symptomen Buitenbaarmoederlijke zwangerschap