Buitenbaarmoederlijke zwangerschap leidt tot het krijgen van minder kinderen

In een onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit van Kopenhagen in 2012 werd gekeken naar de gevolgen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Vrouwen die bij hun eerste zwangerschap te maken krijgen met een buitenbaarmoederlijke of ectopische zwangerschap hebben een verhoogd risico op meerdere buitenbaarmoederlijke zwangerschappen. Ook krijgen zij in hun leven minder kinderen.

Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Wanneer de bevruchte eicel zich niet in de baarmoeder, maar op een andere plek innestelt, spreken we van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dit wordt ook wel een ectopische zwangerschap genoemd. Deze zwangerschap kan zich dan voordoen in de eileiders, eierstokken, baarmoederhals of de buikholte. De kans hierop is één procent. De kans wordt groter wanneer de eileiders van de vrouw beschadigd zijn. Een zwangerschap buiten de baarmoeder kan in principe niet voldragen worden. Het verlies van het ongeboren kind heeft uiteraard psychische gevolgen voor zowel de moeder als de vader. Daarnaast blijkt het lastiger om daarna opnieuw zwanger te raken.

Onderzoek

Voor het onderzoek werden de gegevens van 3000 vrouwen bestudeerd. Deze vrouwen hadden in de periode tussen 1977 en 1982 een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gehad. De vrouwen werden gevolgd tot en met 2009. De gegevens werden vergeleken met vier andere groepen vrouwen: vrouwen die een miskraam hadden gehad, vrouwen die een abortus hadden ondergaan, vrouwen met een probleemloze bevalling en vrouwen die aan het begin van de studie nog nooit zwanger waren geweest.

Minder kinderen bij eerdere ectopische zwangerschap

De resultaten van het onderzoek laten zien dat na een ectopische zwangerschap de kans op herhaling 17,7% is. Onder normale omstandigheden de kans op een ectopische zwangerschap slechts 1%. Daarnaast kreeg deze groep vrouwen minder vaak kinderen. Er was sprake van 69 bevallingen per 100 vrouwen terwijl in de controlegroepen het aantal bevallingen tot 1,8 keer zo hoog was.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.