- Home
- Gezondheid
- Zwangerschapskwaaltjes
- Bekkenklachten tijdens de zwan ...
Inhoudsopgave
Naarmate je zwangerschap vordert, kun je last hebben van diverse klachten waaronder bekkenpijn of lage rugpijn. De helft van de zwangere vrouwen krijgt hier last van. Je buik groeit, je wordt zwaarder, dus je lichaam krijgt van alles te verduren. Een zwangerschap is een hele klus voor je lichaam! In dit artikel vind je informatie over bekkenklachten tijdens de zwangerschap en tips om er mee om te gaan.
Lees hier meer over rugklachten tijdens de zwangerschap!
Hoe ontstaan bekkenklachten tijdens de zwangerschap?
Tijdens de zwangerschap zal je bekken meer speling krijgen. Je bekken bestaat uit verschillende delen die bij elkaar gehouden worden door kraakbeen, banden en bindweefsel. De achterkant van het bekken wordt gevormd door het heiligbeen (sacrum), dat aan beide kanten verbonden is met de grotere darmbeenderen. Deze verbinding is een gewricht (SI-gewricht). De darmbeenderen gaan aan de voorkant van het bekken over in de schaambeenderen, die met elkaar in verbinding staan (de symfyse).
Door verweking in de zwangerschap gaan de verbindingen wat losser zitten. Dit is een voorbereiding op de bevalling: als je bekken ruimer wordt, kan je baby er makkelijker doorheen.
Sommige vrouwen merken niets van de verandering van het bekken, maar andere vrouwen krijgen er wel pijnklachten door. De pijn kan op of rond het schaambeen zitten en kan uitstralen naar de binnenkant van het bovenbeen, de lies of de vagina. De pijn kan ook onder in de rug zitten en uitstralen naar je bil (soms ook rondom je stuitje).
Typisch bij bekkenpijn is de zogenaamde startpijn: het starten van een beweging doet pijn. Denk hierbij aan het opstaan uit een stoel. Als je moe bent, zullen de klachten erger worden en kost het ook meer tijd om van de pijn te herstellen.
Als je last hebt van bekkenklachten tijdens de zwangerschap, is het belangrijk om dat te bespreken met je verloskundige of huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een fysiotherapeut. Er zijn diverse fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in dit soort klachten. Door middel van houdingsadviezen en diverse oefeningen kunnen ze je helpen om de pijnklachten te verminderen. Het is in ieder geval belangrijk om te blijven bewegen om je spieren te versterken. Fietsen en zwemmen zijn hier erg geschikt voor. Andere lichamelijke activiteiten die veel energie kosten, maar weinig spierkracht opleveren (zoals stofzuigen en de bedden opmaken) kun je beter even achterwege laten. Laat dat maar lekker aan je partner over. Het is belangrijk om te accepteren dat je even een stapje terug moet doen. Vraag ook om begrip van je omgeving en geef duidelijk aan wat je wel en niet kunt, ook op je werk.
Met bekkenklachten kun je overigens gewoon nog thuis bevallen, mocht je dat willen. Een keizersnede is niet noodzakelijk, het schijnt zelfs dat het herstel van bekkenklachten na een gewone bevalling sneller verloopt. Als je bevalling erg pijnlijk wordt, kun je uiteraard kiezen voor pijnbestrijding. In dat geval moet je wel naar het ziekenhuis voor de bevalling.
Na de bevalling kunnen de klachten nog even aanhouden. Het heeft tijd nodig en je moet dus ook echt je rust nemen. Je spieren moeten weer aansterken om alles te gaan ondersteunen. Als je naar een fysiotherapeut bent geweest tijdens de zwangerschap, zal hij of zij vast afspraken met je gemaakt hebben voor na de bevalling. In een volgende zwangerschap kan het zijn dat de klachten weer terugkomen, maar het is niet te zeggen of deze erger of juist minder worden. In ieder geval ben je wel goed voorbereid en weet je hoe je met de bekkenklachten moet omgaan.
bekken instabiliteit bekken klachten bekkeninstabiliteit bekkenklachten zwanger en bekkeninstabiliteit