- Home
- Zwangerschap
- Gewichtstoename gedurende de z ...
Inhoudsopgave
Gewichtstoename gedurende de zwangerschap is essentieel om een gezonde baby op de wereld te kunnen zetten. Je lichaam groeit en is volop aan het veranderen met als doel je baby de beste start te geven. Maar hoeveel mag je ongeveer aankomen tijdens je zwangerschap. We zetten het graag voor je op een rijtje.
Hoeveel mag ik aankomen?
Als je een normaal gewicht had voor de zwangerschap, zal je gewichtstoename gedurende de zwangerschap ongeveer 11-16 kilo zijn in de negen maanden dat je baby in je buik zit.
Als je last hebt van overgewicht, mag je slechts 7-11 kilo aankomen tijdens de zwangerschap, bij obesitas is dat 5-9 kilogram. Het advies is om ervoor te zorgen dat je een gezond gewicht hebt voordat je probeert om kinderen te krijgen. Het risico op een vroeggeboorte is namelijk groter bij moeders die te zwaar zijn. Daarnaast is de kans dat het kind later ook last krijgt van overgewicht ook groter.
Als er sprake is van ondergewicht, is het beter om tussen de 12 en 18 kilo aan te komen.
Waar komt dat extra gewicht vandaan?
Hierbij een aantal feitjes:
- bij de geboorte weegt je baby tussen de 2,8 en 3,3 kilogram
- de spierlaag van je baarmoeder groeit enorm wat voor een extra gewicht van zo’n 0.9 kg zorgt
- de placenta weegt zo’n halve kilo
- je bloedvolume neemt toe en zorgt voor 1,2 kg extra gewicht
- je borsten zijn zo’n 400 gram zwaarder
- er is extra vocht aanwezig in je lichaam en vruchtwater rondom je baby, dit zorgt voor 2,6 kg extra gewicht
- je bouwt ook een voorraad vet op gedurende je zwangerschap om je van extra energie te voor als je borstvoeding gaat geven, dit leidt tot een toename in gewicht van 2,5 kg
Tijdens je zwangerschap zal je gewicht goed in de gaten worden gehouden. Tijdens elk bezoek aan de verloskundige word je gewogen om te kijken of je gewicht geleidelijk toeneemt. Als je namelijk in korte tijd teveel aankomt, kan dat wijzen op zwangerschapsvergiftiging. Daarnaast kan de gewichtstoename gedurende de zwangerschap ook een goed beeld geven van je eetgedrag en of je wel genoeg eet.
Hoeveel mag ik eten
Hoe kun je je gewicht onder controle houden gedurende de zwangerschap? Het enige wat je moet doen is verstandig met eten omgaan. Een zwangere vrouw heeft zo’n 2500 calorieën per dag nodig. Een verstandig dieet bevat 5 porties fruit en groenten per dag en voeding uit alle belangrijke voedselgroepen:
- Zo’n 10% van je calorieën moet komen uit eiwitten zoals vlees, vis, eieren en peulvruchten;
- Zo’n 35% van je calorieën moet komen uit zuivelproducten zoals boter, melk, kaas en uit olie en noten (iets minder als je last hebt van overgewicht). Kwark is bijvoorbeeld prima;
- Zo’n 55% van je calorieën moet komen uit rijst, brood, pasta, aardappelen en granen (koolhydraten). Volkoren producten zijn de beste keuze; het zorgt ervoor dat je suikerwaarde stabiel blijft en je hebt langer het gevoel dat je vol zit.
Het kan geen kwaad om af en toe toe te geven aan je zin in chocolade of ijs, maar wees je er wel van bewust dat de extra kilo’s er wel gewoon aankomen en dat ze er na de geboorte van je kindje ook een keer af moeten!
gewichtstoename gewichtstoename tijdens zwangerschap gewichtstoename zwangerschap zwangerschap zwangerschap gewichtstoename