Verkoudheid tijdens de zwangerschap. Wat nu

Het is uiteraard nooit fijn om verkouden te zijn. Een verkoudheid tijdens de zwangerschap is al helemaal niet prettig. Je er mag namelijk weinig tot niets aan medicatie voor slikken. Gelukkig er andere manieren om de klachten te verlichten.

Je hebt last van een droge keel. Je niest en snottert de hele dag. Je voelt je belabberd. Conclusie; je bent verkouden. En ook nog zwanger. Wat nu? Hoe behandel je een verkoudheid tijdens de zwangerschap?

Een verkoudheid tijdens de wintermaanden komt vaak voor. Iedereen heeft er wel eens last van. Als je zwanger bent, is de kans nog groter. Je immuunsysteem is zwakker. Veel medicatie mag helaas niet, maar gelukkig zijn er andere manieren die voor verlichting zorgen.

Houd je temperatuur in de gaten

Het is aan te raden om twee keer per dag je temperatuur te checken. Als het hoger is dan 38 graden, dan heb je koorts. In dat geval kun je paracetamol nemen. Het verlaagt de koorts en kan geen kwaad. Antihistamine, ibuprofen en aspirine worden daarentegen afgeraden tijdens de zwangerschap. Medicijnen waarin fenylefrine zit, moet je ook vermijden. Het kan de bloedvaten vernauwen, waardoor de bloedtoevoer naar de placenta verminderd wordt.

Keelpijn tijdens je zwangerschap

Als je last van keelpijn hebt tijdens de zwangerschap, kan citroensap en honing verlichting brengen. De honing kun je oplossen in (kamille)thee of warm water. Hoestdrankjes met glycerine kunnen ook helpen. Een neusspray kun je eventueel ook gebruiken.. Het kan de ernst van de griep of verkoudheid verminderen. Vraag wel altijd even bij de apotheek na wat wel en niet mag op dit gebied.

Natuurlijke middelen tegen verkoudheid

In plaats van medicatie, kun je natuurlijk ook altijd natuurlijke middelen proberen. Denk hierbij aan dampo en mentholsnoepjes om een verstopte neus of pijnlijke keel te verzachten. Het kan geen kwaad om extra vitamine C te slikken. Dit zit vol antioxidanten en beschermt cellen en houdt ze gezond. Stomen kan ook helpen om je beter te voelen. Gewoon boven een pan met heet water hangen en een handdoek over je hoofd en dan goed inhaleren. Je verstopte neus gaat hiervan open. Gebruik liever geen neussprays, die kunnen een gevaar zijn voor je baby.

Drink voldoende

Het is belangrijk om voldoende te drinken als je zwanger en verkouden bent. Veel water en verse jus voor de vitamines. Je zweet veel als je koorts hebt, dus dit moet je aanvullen. Als zwangere vrouw is het aan te raden om zo ’n 10 glazen water te drinken onder normale omstandigheden. Ben je ziek: drink dan een paar glaasjes meer.

Eet voldoende

Het eten van voedzame voedingsmiddelen is ongelooflijk belangrijk voor een goed functionerend immuunsysteem, vooral in de wintermaanden. Probeer hierbij een breed scala van felgekleurde voedsel – denk aan rode tomaten, groene spinazie, gele paprika en paarse aubergine omdat ze je inname van plantaardige antioxidanten zullen stimuleren. Antioxidanten zijn fantastische immuun boosters omdat ze zorgen voor gezonde cellen en in staat zijn om infecties tegen te gaan.

Goede hygiëne

Zorg goed voor jezelf en voor een goede hygiëne. Anders kan het virus zich snel verspreiden. Zowel via de handen als wanneer je niest. Was je handen daarom zo vaak mogelijk en zeker voor het eten. Omdat je immuunsysteem zwakker is tijdens de zwangerschap en je daardoor vatbaarder bent voor een verkoudheid, is de griepprik geen overbodige luxe.

Rust

Normaal gesproken wil je wel eens het risico nemen om gewoon door te gaan met je werk. Bij een verkoudheid tijdens je zwangerschap is het belangrijk om goed te rusten. De beste en snelste manier om je verkoudheid te verslaan is slapen, slapen en nog eens slapen. En laat je lekker verwennen door je partner.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.