Het gebruik van een neusspray tijdens de zwangerschap wordt afgeraden

Verband gebruik neusspray afwijkingen baby

Het nieuw uitgevoerde onderzoek laat zien dat er mogelijk een verband bestaat tussen het gebruik van dit middel en afwijkingen aan het oor, hart en spijsverteringskanaal van de baby. Aangezien deze middelen door zwangere vrouwen regelmatig gebruikt worden, is het raadzaam om hier voorzichtig mee om te gaan. Wat niet wil zeggen dat er direct gestopt moet worden met het gebruik ervan, want het risico blijft wel nog erg klein (1 op de 1000 gevallen). De voorkomende afwijkingen zijn zelden levensbedreigend, wel is soms een operatie noodzakelijk.

Zo is het risico op een hartafwijking bij baby’s van moeders die geen decongestiva hebben gebruikt ongeveer 3 op 10.000. “Bij een 8-voudig risico door decongestiva gaat het dus om 2,7 op de 1.000 kinderen.

Soort afwijkingen bij baby’s

Voor de studie werden dertienduizend baby’s met een geboorteafwijking die tussen 1993 en 2010 geboren waren vergeleken met 7606 gezonde baby’s. De geboorteafwijking was niet te wijten aan een chromosomaal probleem. Daarna werden de moeders geïnterviewd over het gebruik van medicatie twee maanden voor en gedurende hun zwangerschap.

De resultaten van het onderzoek lieten zien dat bepaalde stoffen in de decongestiva het risico op een bepaalde hartafwijking, waarbij de wanden tussen de twee hartkamers niet goed gevormd zijn, acht keer groter werd. Ook afwijkingen aan het oor, maag en ledematen kwamen acht keer vaker voor. Wel moet benadrukt worden dat de kans op deze afwijkingen toch nog klein blijft.

Een echte reden voor het verhoogde risico is helaas niet gevonden. Ook moet er benadrukt worden dat vrouwen niet meteen hoeven te stoppen met het gebruik van decongestiva. Wel is het raadzaam dat een huisarts per geval de risico’s van de behandeling tegen de mogelijke voordelen afweegt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.