- Home
- Zwangerschap
- Wat moet je allemaal regelen t ...
Inhoudsopgave
Je bent zwanger en kunt je geluk niet op. Het liefst ga je aan de slag met de babykamer en wil je uitgebreid gaan shoppen voor je baby. De leuke dingen zeg maar. Maar je moet niet vergeten dat je ook nog het een en ander moet regelen. Waar moet je allemaal aan denken?
Regelen zwangerschap: Kraamzorg
Als je baby geboren is, heb je recht op kraamzorg. Hoeveel uur dat is, is afhankelijk van je zorgverzekering. Check je polis goed op de voorwaarden hiervan. Veel zorgverzekeringen geven aan dat je het voor het einde van de vierde maand van je zwangerschap geregeld moet hebben. De kraamhulp en de verloskundige worden vanuit de basisverzekering vergoed. Voor kraamzorg heb je alleen wel te maken met een eigen bijdrage voor elk uur kraamzorg. Wil je geen eigen risico? Dan kun je hier een aanvullende zorgverzekering voor afsluiten.
Kinderopvang
Als je na je zwangerschapsverlof weer (parttime) gaat werken en je niet voor alle dagen een oppas kunt regelen, kun je je baby naar de kinderopvang brengen. Hier kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Veel kinderdagverblijven hebben een wachtlijsten, zeker in de grote steden. Als er meerdere kinderdagverblijven in jouw woonplaats hebt, vraag dan ouders in de buurt om advies. Wellicht vind je het leuk om je kindje naar hetzelfde kinderdagverblijf te brengen. Vaak heb je ook recht op kinderopvangtoeslag en dat kun je gemakkelijk zelf regelen. Het is een tegemoetkoming in de kosten voor de kinderopvang. Hoeveel toeslag je krijgt, hangt onder andere af van je inkomen en van het aantal kinderen dat naar het kinderdagverblijf gaat. Belangrijk is wel dat je kind naar een geregistreerde kinderopvang gaat. Lees ook: je kind naar de kinderopvang.
Aangifte bij de gemeente
Als je baby geboren is, moeten de officiële instanties dat ook weten. Binnen 3 werkdagen na de geboorte moet de vader aangifte van jullie kindje doen bij de gemeente. Als jullie getrouwd zijn, moet hij naast het geboortebewijs het trouwboekje meenemen. Als jullie niet getrouwd zijn, moet hij naast het geboortebewijs de akte van erkenning meenemen. Dit moet je tijdig regelen en bij voorkeur voor de 26e week van de zwangerschap. De ambtenaar van de burgerlijke stand zal deze akte opmaken. Erkennen houdt in dat de man vanaf de geboorte niet alleen de biologische, maar ook de juridische vader is. Jullie kunnen zelf kiezen welke achternaam het kindje gaat krijgen. De keuze die jullie hierin maken, zal ook gelden voor eventuele toekomstige kinderen. Na de aangifte moet de vader de geboorteakte samen met de akte van erkenning opsturen naar het kantongerecht.
Kinderbijslag
Als je kind aangegeven is bij de gemeente, ontvang je automatisch de aanvraagformulieren voor de kinderbijslag thuis. De gemeente geeft de geboorte van jullie kindje namelijk door aan de Sociale Verzekeringsbank. Het bedrag dat je via de kinderbijslag krijgt, is afhankelijk van de leeftijd van je kind.
Zorgverzekering
Je baby moet vanaf de eerste dag verzekerd zijn tegen ziektekosten. Het is handig om tijdens je zwangerschap al uit te zoeken welke polis het beste bij je past. Veel zorgverzekeraars hebben een pakket speciaal voor gezinnen. Lees ook: Zwangerschap en je zorgverzekering.