- Home
- Zwangerschap
- Pessarium leidt tot minder ste ...
Inhoudsopgave
Uit onderzoek is gebleken dat als je in verwachting bent van een tweeling je er baat bij kunt hebben om een pessarium (rubberen ring) te laten plaatsen. Bij vrouwen met een korte baarmoederhals wordt de kans op sterfte van de baby tijdens of vlak na de geboorte verkleind. Bij moeders bij wie er sprake is van een lange baarmoederhals maakt het plaatsen van een pessarium geen verschil.
Effect van pessarium op de zwangerschap en baby’s
Als je twee of meer baby’s verwacht, is de kans erg groot dat deze vroeger geboren worden. De helft van de zwangere vrouwen bevalt voor de 37e week van de zwangerschap en 10% zelfs voor de 32e week. Als je baby vroeger geboren wordt, stijgt de kans op mogelijke complicaties. Het onderzoek in het AMC wilde graag weten wat een mogelijk effect kon zijn van het plaatsen van een pessarium. Kon de duur van de zwangerschap daarmee verlengd worden? En wat waren dan de gevolgen voor de baby’s?
Aan het onderzoek deden 800 zwangere vrouwen mee. Deze vrouwen waren allemaal in verwachting van een tweeling. Bij de helft van deze vrouwen werd tussen de 16e en 20e week van de zwangerschap een pessarium geplaatst. De resultaten van het onderzoek lieten zien dat het pessarium een positief effect had bij vrouwen wiens baarmoederhals relatief kort was (onder de 38 millimeter). Het aantal geboortes voor de 32e week van de zwangerschap was bij deze vrouwen met de helft afgenomen. In deze groep van zo’n 80 vrouwen die een pessarium hadden laten plaatsen overleden 6 baby’s (4%) rond de geboorte. Bij 55 vergelijkbare vrouwen bij wie geen pessarium geplaatst was, was dat aantal groter: 19 baby’s overleden, wat gelijk staat aan 17%. Ook bleek uit de resultaten dat het aantal complicaties minder werd.
Geen verklaring positief effect
Hoe het positieve effect van het plaatsen van een pessarium verklaard kan worden is nog onbekend. Een mogelijke verklaring kan zijn dat er bij een zwangerschap van een meerling meer druk op de baarmoederhals wordt uitgeoefend. De kans bestaat dan dat deze te vroeg open gaat. Het kan zijn dat bij vrouwen met een korte baarmoederhals het pessarium extra ondersteuning biedt.
In veel ziekenhuizen wordt vrouwen die een korte baarmoederhals hebben nu de mogelijkheid geboden om een pessarium te laten plaatsen. Ze kunnen dit halverwege de zwangerschap laten doen. Vervolgonderzoek is nog nodig om de resultaten van het huidige onderzoek te bevestigen. Mogelijk kan de ingreep dan standaard in de richtlijnen worden opgenomen.
In Nederland verwachten jaarlijks zo’n 3200 vrouwen een meerling. Als het plaatsen van een pessarium landelijk ingevoerd zou worden, zou dit tot gevolg hebben dat er zo’n 100 minder vroeggeboorten (voor de 32e week van de zwangerschap) zouden zijn. Dit heeft weer tot gevolg dat er jaarlijks zo’n 150 minder baby’s komen te overlijden.