Metformine niet schadelijk tijdens zwangerschap

Metformine is medicijn dat de hoeveelheid glucose in het bloed vermindert. Het medicijn wordt gebruikt door mensen met diabetes. Uit onderzoek blijkt dat het medicijn metformine op een veilige manier gebruikt kan worden door vrouwen met zwangerschapsdiabetes. Het gebruik leidt niet tot een toename in eventuele complicaties rondom de geboorte in vergelijking met het gebruik van insuline.

Zwangerschapsdiabetes en het gebruik van metformine

Tussen 2002 en 2006 werden 751 zwangere vrouwen gevolgd in Australië en Nieuw-Zeeland. Al deze vrouwen kampten met zwangerschapsdiabetes en waren tussen de 20 en 33 weken zwanger. Ze kregen willekeurig een behandeling voor hun diabetes. Dit kon metformine zijn, die eventueel werd aangevuld met insuline, of enkel insuline. In de eerste groep waren 363 vrouwen ingedeeld, waarvan er 168 aanvullen insuline kregen. In de tweede groep zaten 370 zwangere vrouwen.

De resultaten zijn gepubliceerd in The New England Journal of Medicine. Tussen de twee groepen werd geen significant verschil gemeten voor wat betreft complicaties bij de baby na de geboorte. Gekeken is naar complicaties als een te laag bloedsuikergehalte, problemen met de ademhaling, de noodzaak voor fototherapie, geboortetrauma, vroeggeboorte of een Apgarscore lager dan 7.

Vrouwen geven de voorkeur aan alternatief

Het gebruik van het medicijn had dus geen negatieve invloed op de gezondheid van de baby. Tussen de twee groepen vrouwen was er echter wel een groot verschil. Ruim 77% van de vrouwen die metformine hadden gebruikt voor hun zwangerschapsdiabetes zouden bij een nieuwe zwangerschap opnieuw voor het middel kiezen. De vrouwen uit de insulinegroep waren echter minder positief over het gebruik van hun medicijn. Slechts 27% van deze groep zou opnieuw voor insuline kiezen bij zwangerschapsdiabetes.

Meer onderzoek is nodig

Ondanks deze uitkomsten verwachten de onderzoekers niet dat metformine nu snel veel vaker voorgeschreven zal worden aan zwangere vrouwen. Ze denken dat artsen eerst aanvullend onderzoek zullen afwachten. Zo moet er eerst verder onderzoek komen naar het effect van het middel op de groei, motoriek en sociale ontwikkeling van baby’s. De kinderen uit het onderzoek worden overigens op tweejarige leeftijd weer onderzocht.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.